Velikonoční sladká nadílka: trendy pochoutky i ověřená klasika
Makronky, francouzské cukrovinky z mandlové mouky, představují pro mnoho lidí skutečnou cukrářskou výzvu. A proč se jí nepostavit zrovna o Velikonocích? Makronky totiž kromě skvělé chuti nabízejí i krásné barevné varianty, které můžete hezky sladit s vašimi oblíbenými jarními odstíny. „Růžová, modrá, zelená či fialová, představivosti se rozhodně meze nekladou. Na makronky je třeba připravit si mandlovou mouku, kterou je vždy lepší ještě prosít přes síto – čím jemnější, tím lepší. Pokud si nejste jistí poměry surovin a chcete péct více na jistotu, můžete si pořídit už předpřipravenou směs na výrobu makronek, ke které přidáte jen vaječné bílky a vybranou gelovou barvu,“ radí Michal Kubíček, majitel cukrářské portálu Svět cukrářů. Vhod vám přijde také cukrářská zdobicí špička a silikonová podložka, díky které budete mít jednu makronku stejnou jako druhou. Pak už stačí vymyslet pouze chutnou náplň, výborná je ganache z tmavé nebo bílé čokolády či jednoduchá kombinace mascarpone s malinami.
O něco jednodušší na přípravu, ale o to větší výzva při závěrečném stylingu – to jsou moderní dortová lízátka cake pops. Díky jejich kulatému tvaru si můžete opravdu vyhrát se zdobením a připravit skutečný sladký koutek velikonočních zvířátek. „K jejich vytvoření se vám bude hodit silikonová forma nebo speciální kleště. Na modelování a dozdobení pak skvěle poslouží marcipán různých barev, díky kterému vytvoříte ouška, čumáčky a zobáčky pro zvířátka,“ předává tipy Kubíček. Marcipánové ozdoby využijete skvěle také v případě pečení cupcakes, což vypadá také velmi efektně. Pomocí cukrářského sáčku a polevy lze vytvořit nahoře cupcaků trávu, do které pak naaranžujete marcipánové kytičky, vajíčka, králíčky či kuřátka. Všechny tyto trendy pochoutky ocení jistě jakákoliv návštěva, i malí koledníci.
S velikonočními perníčky nemůžete šlápnout vedle
Pokud se neradi pouštíte do větších experimentů, zvolte tradiční perníčky s velikonočními motivy. Na výběr máte velké množství vykrajovátek, u tvoření této nestárnoucí klasiky vám navíc mohou pomáhat i děti. Zdobení vám pak nejlépe půjde s královskou glazurou naplněnou v cukrářském sáčku zakončeném řezanou trubičkou. A co zakousnout ke sváteční snídani? Zkuste mazanec nebo beránka. „Ověřených receptů na beránka je celá řada, takže rozhodně máte z čeho vybírat. Těsto můžete zvolit třené, kynuté nebo možná trochu neobvyklejší variantu, a to mrkvové těsto, které má však krásný jarní nádech. Nezbytná je také forma v požadovaném tvaru, na našem trhu stále můžete sáhnout po typických keramických nebo modernějším silikonovém provedení. Obě však dokáží splnit svoji úlohu na výbornou,“ doporučuje Michal Kubíček. Na závěr stačí beránka jen pocukrovat, ale můžete využít také marcipán, čokoládu nebo vytvořit „kožíšek“ z oblíbeného krému.
Foto zdroj: 123rf
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Radioporadna: Bezpečné otužování. Jděte pěkně postupně krok za krokem, začít můžete odolností u studené sprchy (audio)
- Vápník v bojleru může zvýšit energetickou náročnost až o 10 %. Jak snížit náklady na ohřev vody?
- Online Plus: Je potřeba na internetu ověřovat věk? (audio)
- Zahrádkářské tipy: Někdo mu říká amarylis, ale je to hvězdník (audio)
- Vánoce v zoo: Štědrý den za korunu i soutěž
- Když Ježíšek potřebuje dodávku: jak na vánoční dárky, které kurýr nezvládne