Zmrzliny, letní osvěžení: mnoho druhů i různá kvalita
Není zmrzlina jako zmrzlina. Ne všechny jsou totiž vyrobené ze smetany, tvarohu či mléka. Některé obsahují rostlinné tuky, jako zmrzlina jsou označené i mražené vodové krémy, což jsou směsi připravené z vody a cukrů nebo sladidel a ochucujících přísad.
V našem přehledu jsou zmrzliny rozdělené právě podle různých druhů. Informace v tabulce pochází z etiket výrobků nebo přímo od výrobců. U každého druhu zmrzliny jsme vybrali nejméně pět různých výrobců.
O něco větší nároky na obsah než vodové mražené krémy mají ovocné mražené krémy. Ty kromě minimálně dvanácti procent sušiny musí obsahovat patnáct procent ovocné složky a pět procent suchých skořápkových plodů.
Mezi často kupované zmrzliny patří i sorbet, který vznikne zmražením směsi vyrobené z vody a cukrů s přídavkem ovoce a případně dalších přísad. Kromě nejméně patnácti procent sušiny v nich nesmí chybět alespoň 25 procent ovocné složky a sedm procent skořápkových plodů.
Výhodou sorbetů, vodových mražených krémů a ovocných mražených krémů je oproti smetanovým krémům to, že neobsahují téměř žádný tuk a je v nich zhruba stejně cukru jako u ostatních zmrzlin.
U mražených krémů s rostlinným tukem je jen jeden požadavek - alespoň pět procent rostlinného tuku. A tím je v mnoha případech kokosový olej. Zmrzliny s rostlinný tukem jsou na trhu asi nejčastěji zastoupené. Patří sem například Vienetta, Manhattan nebo třeba Magnum. U Magnumu je zajímavé, že pokud je v kelímku, řadí se mezi smetanové krémy, ale jako nanuk patří do krémů s rostlinným tukem.
Podle normy z roku 1980 se mražené smetanové a mléčné krémy dělily do tří skupin - mražené smetanové krémy s obsahem tuku 12 procent a s obsahem tuku 6,1 až 12 procent. Pokud obsah tuku spadl pod šest procent, jednalo se o už o mražený mléčný výrobek. Nejnižší možná hranice stanovená nebyla.
Pokud tedy chcete pravou smetanovou zmrzlinu, není problém ji najít. Je potřeba si pouze pořádně přečíst etiketu na mražených výrobcích.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Vlašák od Volaříka šampionem Salonu vín 2025 - dalším obrovským úspěchem i spolku Dunajovské kopce
- Rizikové období je tu: u odškodnění za srážky se zvěří hraje velkou roli připojištění
- Vitamíny a minerály lze získat i z běžných bylin. Jaké další benefity člověku přináší?
- Varné typy brambor: áčka do salátů nebo na loupačku, béčka jako příloha a céčka do těst a kaší (audio)
- Vodovodní škody: zrádný (nejen) zimní nepřítel
- Podpora bydlení v Česku nerozšiřuje nabídku. Potřebujeme nastartovat obecní bydlení, říká Prokop (audio)