5 kroků k dokonalé grilovačce
Vydařené
grilování vyžaduje dobrou přípravu, vhodný gril, kvalitní přísady a také
dostatek času. Pro správné potěšení z této letní aktivity je důležité vědět,
čeho se při přípravě vyvarovat a na co naopak dávat pozor pro dosažení co
nejlepšího výsledku. Nechte se inspirovat zajímavými tipy odborníků z HORNBACHU.
1. Pořiďte
si gril na dřevěné uhlí
Svůj gril se naučte dokonale ovládat. „Každý otvor, přihrádka anebo možnost rozdělání fungují i prakticky, jenom musíte vědět jak. Na trhu navíc existuje velké množství vychytaného příslušenství, které může grilování usnadnit,“ říká David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech HORNBACH. „Dnešní grily na dřevěné uhlí fungují na principu horkovzdušné trouby, mezi nejoblíbenější druhy patří grily na dřevěné uhlí s menším grilovacím roštem o průměru 43 cm. Zároveň každým rokem také stoupá poptávka po velkých multifunkčních zařízeních, jako je například Tenneker Smoker, který používá malé topeniště k hoření ohně, kouř z plamenů proudí do velkého topeniště a odtud nakonec uniká komínem. Je tak vhodný na přímé i nepřímé grilování a také uzení.“
2. Zatopte si
Váháte mezi dřevěnými briketami a uhlím? „Brikety z tvrdého dřeva nekouří, mají vyšší výhřevnost, déle hoří a můžete je znovu podpálit. Díky stejné velikosti brikety hoří rovnoměrně a zajišťují tak stejnoměrný žár, který je pro gril zásadní. Dřevěné uhlí se hůře podpaluje, každý kus má různou velikost, takže žár není rovnoměrný,“ radí David Benda z HORNBACHU a dodává, že při skladování mohou brikety i uhlí zvlhnout, proto je nechte před použitím hodinku proschnout na slunci.
3. Rozpalte to
Ale čím? Pro
snadné rozpálení grilu vyzkoušejte zapalovací komín. „Na gril položte dvě
smotky přírodního nebo tuhého podpalovače a zapalte ho. Na oheň postavte
zapalovací komín naplněný briketami nebo uhlím a nechte rozhořet. Jakmile se
nahoře objeví první žhavé uhlíky, komín vysypte do ohniště, uhlíky rovnoměrně
rozprostřete a začněte grilovat,“ popisuje David Benda z HORNBACHU. Další
možností je rovnoměrně rozprostřené topivo postříkat tekutým podpalovačem.
Pokud ho ale dáte moc, načichne od něj jídlo, když jej dáte málo, uhlí nebo
brikety se nerozhoří.
4. Udržujte
žár
Přesnou teplotu uvnitř grilu ukazuje teploměr na poklopu grilu. Tu si můžete regulovat sami přivíráním průduchů jak na víku, tak ve spodní části grilu. „Při grilování na dřevěném uhlí nenechte odkapávat tuk do rozžhaveného uhlí. Přitom může vznikat kouř, který obsahuje rakovinotvorný benzopyren,“ upozorňuje David Benda z HORNBACHU.
5. Zkuste něco nového
Moderní grily
a příslušenství zvládnou cokoliv. „Některé grily mají modulové rošty s výměnnými
středy, prostředek grilovacího roštu jednoduše vyměníte podle toho, co zrovna
chcete vařit,“ doporučuje David Benda z HORNBACHU. Na jednom grilu tak můžete
využít toto příslušenství:
- Grilovací mřížka – pro přípravu steaků či zeleniny
- Pizza pánev – pro přípravu pizzy, chleba nebo koláče
- Litinový hrnec – pro přípravu omáček a guláše
- Litinový rošt – pro přípravu mas, která snesou vyšší teploty, litina se rozpálí až na 300° C a drží teplotu
- Litinová pánev – pro přípravu lívanců a palačinek
- Stojan na kuře
- Pánev wok – pro přípravu směsí
- Pomocí jednoduché úpravy grilu si můžete snadno vytvořit dokonalou zahradní kuchyni. Geniální, jednoduché a praktické.
Gril
čistěte, ať vám dlouho vydrží
Gril by se
měl čistit po každém použití. „Vypněte přívod vzduchu pomocí průduchů, sundejte
poklop a nechte uhlíky dohořet. Ještě žhavou grilovací mřížku vyčistěte ocelovým
kartáčem a následně ji odmastěte vodou se saponátem,“ radí David Benda
z HORNBACHU.
Hornbach
Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes pět generací. Společnost v současné době provozuje 154 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.
Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.
Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 16 500 zaměstnanců, z toho přibližně 1 430 v České republice.
Více informací na: www.hornbach.cz
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie
Články Zahrada
- Sklízíte poškozené brambory, mrkev nebo řepu? Povíme, se kterými škůdci se dělíte o úrodu (Zahrádkářské tipy) (audio)
- Z řepkového pole vytvořili udržitelnou zahradu: Inspirujte se příběhem Zahrady Panorama
- Mají papriky ještě šanci dozrát? Mají, musíte jim ale trochu pomoci (Radioporadna) (audio)
- Špenát a polníček v zimě pomohou záhonům a zjara zpestří náš jídelníček (audio)
- Bezpečnost dětí a domácích mazlíčků: Jak se vyhnout nástrahám na zahradě
- Vysoká tráva snižuje teplotu povrchu až o 12 stupňů