Naše babičky věděly, co je dobré: recept na rebarborové koláčky
Mák, máslo, mouka a brambory tvoří základ tradiční české kuchyně a dohromady fungují výborně. Využili jsme i v minulosti lehce opomíjenou a znovu objevenou a opěvovanou rebarboru, jejíž sezóna bohužel trvá jen krátce. To je možná důvod, proč se načas z českých polí, zahrádek a hlavně stolů vytratila. Ještě před druhou světovou válkou byste u nás našli celá rebarborová pole, protože reveň kadeřavá, reveň vlnovitá nebo také reveň rebarbora se u nás pěstovala ve velkém a v kuchyni našla široké využití. Použít ji na tisíc a jeden způsob můžete i dnes. A pokud už není k dostání, můžete sáhnout po rebarborové zavařenině nebo džemu.
Recept na rebarborové koláčky
Reveň kadeřavá, reveň vlnovitá nebo reveň rebarbora je velmi zajímavá lahůdková zelenina, známá jednoduše jako rebarbora. Mnohým z nás tato rostlina připomínající lopuch roste na zahrádce, ale často nás ani nenapadne ji zpracovat, zvlášť když její sezóna trvá jen od května do června. Přitom ještě do druhé světové války byste u nás našli celá rebarborová pole, protože se pěstovala ve velkém a v kuchyni našla široké využití. Řapíky listů této statné rostliny, která opět získává na oblibě, zdobí moučníky a koláče, plní ovocné knedlíky, ale slouží i jako hlavní surovina při přípravě polévek a zmrzlin a také se hojně zavařují a kompotují.
Počet porcí: 6–8 koláčků
Doba přípravy: 80 minut
Obtížnost: 2
Ingredience na těsto:
280 g hladké mouky
1 lžička cukru
½ lžičky soli
170 g másla
125 ml ledové vody
Ingredience na náplň:
500 g rebarbory
300 g jahod
3 lžíce hladké mouky
200 g krupicového cukru
zakysaná smetana k podávání
Postup:
1. Smíchejte všechny připravené ingredience, vypracujte těsto a nechte ho 15 minut odpočívat v lednici.
2. Rebarboru a jahody nakrájejte na kostičky, smíchejte je s cukrem a moukou a nechte 5 minut odpočinout.
3. Těsto vyndejte z lednice a nechte ho změknout, aby se s ním dobře pracovalo. Rozválejte ho a vykrojte z něj kolečka na menší koláčky.
4. Na kolečka naklaďte směs, kraje zahněte dovnitř a posypte trochou cukru.
Nechte péct v troubě zhruba 40 minut a podávejte se zakysanou smetanou.TIP! Koláčky jsme dozdobili zakysanou smetanou z Mlékárny Valašské Meziříčí s označením Klasa.
TIP! Zkuste i výborný rebarborový džem s vanilkovým luskem od Michaely Naumecové s oceněním Regionální potravina.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Zavařování a vaření
- Jak funguje převod hypotéky na jinou osobu či nemovitost?
- Vlhkost v bytě jako noční můra. Kdy za ni může nájemník a kdy je vina na majiteli?
- Starší domy zdražily meziročně o 3 až 13 procent
- Česko odebírá tolik ruského plynu jako už dlouho ne. Politici by to měli přiznat
- Zimní příběh akumulátorů pod mikroskopem: Co se děje uvnitř baterie, když venku mrzne
- V České republice je v bytové nouzi až 62 000 dětí. To je číslo, které vyžaduje systémové řešení