Naše babičky věděly, co je dobré: recept na rebarborové koláčky

Pokud se po celý rok snažíte jíst co nejvíce sezónních surovin z lokálních zdrojů, červenec a srpen jsou jedny z našich „nejplodnějších“ měsíců. Vsaďte v tomto období na čerstvost a jednoduchost, v nichž je nejen plno krásy, ale i chuti. Zkuste i osvědčenou klasiku našich babiček, která se vrací do módy i na naše stoly.

Mák, máslo, mouka a brambory tvoří základ tradiční české kuchyně a dohromady fungují výborně. Využili jsme i v minulosti lehce opomíjenou a znovu objevenou a opěvovanou rebarboru,  jejíž sezóna bohužel trvá jen krátce. To je možná důvod, proč se načas z českých polí, zahrádek a hlavně stolů vytratila. Ještě před druhou světovou válkou byste u nás našli celá rebarborová pole, protože reveň kadeřavá, reveň vlnovitá nebo také reveň rebarbora se u nás pěstovala ve velkém a v kuchyni našla široké využití. Použít ji na tisíc a jeden způsob můžete i dnes. A pokud už není k dostání, můžete sáhnout po rebarborové zavařenině nebo džemu.

Zkuste osvědčenou klasiku našich babiček

Recept na rebarborové koláčky

Reveň kadeřavá, reveň vlnovitá nebo reveň rebarbora je velmi zajímavá lahůdková zelenina, známá jednoduše jako rebarbora. Mnohým z nás tato rostlina připomínající lopuch roste na zahrádce, ale často nás ani nenapadne ji zpracovat, zvlášť když její sezóna trvá jen od května do června. Přitom ještě do druhé světové války byste u nás našli celá rebarborová pole, protože se pěstovala ve velkém a v kuchyni našla široké využití. Řapíky listů této statné rostliny, která opět získává na oblibě, zdobí moučníky a koláče, plní ovocné knedlíky, ale slouží i jako hlavní surovina při přípravě polévek a zmrzlin a také se hojně zavařují a kompotují.

Počet porcí: 6–8 koláčků

Doba přípravy: 80 minut

Obtížnost: 2


Ingredience na těsto:

280 g hladké mouky

1 lžička cukru

½ lžičky soli

170 g másla

125 ml ledové vody

Ingredience na náplň:

500 g rebarbory

300 g jahod

3 lžíce hladké mouky

200 g krupicového cukru

zakysaná smetana k podávání

 

Postup:

1. Smíchejte všechny připravené ingredience, vypracujte těsto a nechte ho 15 minut odpočívat v lednici.

2. Rebarboru a jahody nakrájejte na kostičky, smíchejte je s cukrem a moukou a nechte 5 minut odpočinout.

3. Těsto vyndejte z lednice a nechte ho změknout, aby se s ním dobře pracovalo. Rozválejte ho a vykrojte z něj kolečka na menší koláčky.

4. Na kolečka naklaďte směs, kraje zahněte dovnitř a posypte trochou cukru.

Nechte péct v troubě zhruba 40 minut a podávejte se zakysanou smetanou.

TIP! Koláčky jsme dozdobili zakysanou smetanou z Mlékárny Valašské Meziříčí s označením Klasa.

TIP! Zkuste i výborný rebarborový džem s vanilkovým luskem od Michaely Naumecové s oceněním Regionální potravina.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zavařování a vaření