Jak šmakuje Moravskoslezsko? Festival regionálních potravin
Budete-li v sobotu 10. srpna poblíž Karlovy Studánky, ať už jste místní nebo zde trávíte dovolenou, určitě si nenechte ujít gastrofestival Jak šmakuje Moravskoslezsko. V krásném prostředí horských lázní čeká návštěvníky plno dobrého jídla a regionálních specialit. Nebude chybět bohatý kulturní program, vystoupí skupina Mňága a Žďorp, Mirai a populární harmonikářka Vlasta Mudríková. Festival je ideální příležitost pro patrioty a příznivce gastroturistiky. Vyzkoušejte dobroty nejenom místního kraje, ale z celé Moravy. A pokud byste náhodou měli po vydatném ochutnávání výčitky svědomí z nadměrných kalorií, pomůže vám vycházka po malebném okolí.
Jak šmakuje Moravskoslezsko představí také letošní vítěze soutěže Regionální potravina Moravskoslezského kraje. Právě zde se v sobotu ve 13.15 budou předávat certifikáty vítězům desátého ročníku klání.
Regionální potravina je prestižní značka určena pro malé a střední producenty zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky jsou tak pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.
V současné době má značku Regionální potravina 410 produktů od 324 výrobců. V každém kraji ji může získat pouze 9 výrobků, za každou kategorii jeden, což zaručuje produktům výjimečnost. Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství, Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Podrobné informace jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
O značku, která je zárukou kvality, čerstvosti a jedinečnosti, se v Moravskoslezském kraji letos ucházelo celkem 98 produktů od 29 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě. Jedna kategorie zůstala neobsazena.
Značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje 2019 získali tito výrobci a výrobky:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
1. |
Masné výrobky tepelně opracované |
Uzený bůček speciál MACHAČ - MALOKAPACITNÍ JATKA s.r.o. |
2. |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
Nevyhlášeno |
3. |
Sýry včetně tvarohu |
HLAVNICKÝ TVAROH Z FARMY Zemědělské a obchodní družstvo Hlavnice |
4. |
Mléčné výrobky ostatní |
BIO Kozí jogurtové mléko Vítkovská zemědělská s.r.o. |
5. |
Pekařské výrobky včetně těstovin |
Trvanlivé tyčinky CIBULOVÉ HAVLÍK OPAL spol. s r.o. |
6. |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
Větrník s čokoládovou polevou - bez lepku Labumix s.r.o. |
7. |
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
SKŘEČOŇSKÝ ŽABÁK 11 pivo světlý ležák SKŘEČOŇSKÝ ŽABÁK s.r.o. |
8. |
Jaroslava Fojtíková, Havířov |
|
9. |
Ostatní |
Libavský MED KVĚTOVÝ Dalibor Vranik, Budišov nad Budišovkou |
Návštěvníkům přejeme příjemnou zábavu.
Vladimíra Nováková, tisková mluvčí SZIF
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Vlašák od Volaříka šampionem Salonu vín 2025 - dalším obrovským úspěchem i spolku Dunajovské kopce
- Rizikové období je tu: u odškodnění za srážky se zvěří hraje velkou roli připojištění
- Vitamíny a minerály lze získat i z běžných bylin. Jaké další benefity člověku přináší?
- Varné typy brambor: áčka do salátů nebo na loupačku, béčka jako příloha a céčka do těst a kaší (audio)
- Vodovodní škody: zrádný (nejen) zimní nepřítel
- Podpora bydlení v Česku nerozšiřuje nabídku. Potřebujeme nastartovat obecní bydlení, říká Prokop (audio)