Festival regionálních potravin v Plzni i předávání certifikátů Regionální potravina
O prestižní značku, která je synonymem kvality a poctivosti místních výrobců, se v Plzeňském kraji ucházelo celkem 106 produktů od 38 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Pekařské výrobky včetně těstovin. Samotný akt slavnostního udělení certifikátů oceněným výrobcům proběhne v pátek 30. srpna ve 14 hodin na nádvoří Plzeňského Prazdroje.
Festival otevírá své brány návštěvníkům již v 11 hodin a svou pohostinnou náruč bude nabízet až do 17 hodin. Dnem plným dobrého jídla, chutí a vaření vás provede moderátor Stanislav Jurík. Děti si užijí zábavné farmářské aktivity nebo oblíbenou zahradnickou dílnu Aleny Lehmannové a dospělé jistě naláká škola čepování piva. Po zahájení festivalu hejtmanem Plzeňského kraje Josefem Bernardem vypukne kuchařská show, která bude pomyslným soubojem české a bavorské kuchyně. Během dne zahraje bavorské hudební Duo Gerhard und Franz, od 15 hodin předvede jedinečnou kuchařskou show šéfkuchař Jan Punčochář a na závěr zahraje kapela ŠVEJK c. k. ŠRAML. Nouze tedy nebude nejen o dobroty, ale ani o zábavu.
Soutěž Regionální potravina letos slaví první kulatiny. Za 10 let své existence si vybudovala renomé a popularita výrobků se značkou Regionální potravina stoupá. Získat ji mohou pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. A co vše se skrývá pod přívlastkem regionální? Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem, často se jedná o krajové speciality, které ctí tradici a respektují řemeslo.
Oceněné výrobky nejen výrazně obohacují zdravý a hodnotný jídelníček spotřebitelů, ale také podporují lokální výrobce a pomáhají nakupujícím orientovat se na trhu. Obliba soutěže stoupá. Letos se v daném kraji přihlásilo 38 výrobců se 106 výrobky. Největší zájem byl o kategorii Pekařské výrobky včetně těstovin.
Značku Regionální potravina Plzeňského kraje 2019 obdržely tyto výrobky:
|
Kategorie: |
Výrobek a výrobce: |
1. |
Masné výrobky tepelně opracované |
Farmářský bok z Čečkovic |
2. |
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy |
Procházkova výpečková pomazánka Jaroslav Procházka |
3. |
Sýry včetně tvarohu |
VALENTÝN Ing. Pavel Kvita |
4. |
Mléčné výrobky ostatní |
BIO jogurtové kozí mléko Luděk Maruna |
5. |
Pekařské výrobky včetně těstovin |
Svatební koláček tvarohový Marie Vondrovicová |
6. |
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek |
MüsLenky s jablky Lenka Havlová |
7. |
Alkoholické a nealkoholické nápoje |
Sirup Rakytníkový s malinou Od Macháčků s.r.o. |
8. |
Hruška s medem Mgr. Jaroslava Frančíková |
|
9. |
Ostatní |
Šnečí jatýrka Jiří Studnička |
Soutěž Regionální
potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a
středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České
republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Oceněný
výrobek získá právo zdarma užívat
značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu
svého výrobku. V současné době je oceněno 410 produktů od 324 výrobců.
Vladimíra Nováková tisková mluvčí SZIF
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tiskové zprávy
- Pětina Čechů vnímá náklady na byt jako velkou zátěž
- Průzkum: Většina Čechů se s dárky vejde do deseti tisíc. Největší radost pod stromečkem udělá nový telefon
- Zbavit se problémového nájemníka je snazší. Soud vrátil do hry doložky umožňující rychlejší vystěhování
- YIT ještě letos spustí v Kladně jeden ze svých prvních mimopražských projektů
- Jakými zdroji se v Česku topí? Nejpopulárnější jsou plynové kotle, fosilní tuhá paliva topí nejvíce v Libereckém kraji
- KRIZE BYDLENÍ: České rodinné domy chátrají, hrozí „bungalizace“ venkova, nejvíce v Královéhradeckém a Plzeňském kraji