Zelenina, to je porce zdraví na talíři!
Jednoduchá cesta ke zdraví
Zřejmě žádná jiná skupina potravin neobsahuje tak širokou škálu zdraví prospěšných látek jako právě zelenina. Najdeme v ní nejenom důležité skupiny vitamínů B a vitamín C posilující imunitní systém, ale díky vysokému obsahu vlákniny, jenž podporuje trávení a zároveň malému obsahu sacharidů a nízkému glykemickému indexu je ideální potravinou pro ty, co chtějí zhubnout.
Ceníme si ji také jako bohatý přírodní zdroj některých minerálních látek (hořčíku, draslíku, vápníku či železa) a dále pro obsah antioxidantů, které chrání tělo tím, že neutralizují působení tzv. volných radikálů. Antioxidanty totiž mohou zpomalovat proces stárnutí, snižovat riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění a dalších civilizačních onemocnění.
Nebojte se dát zelené zelenině zelenou!
I přesto, že zelenina má obecně pozitivní vliv na naše zdraví, nemůžeme ji tzv. „házet do jednoho pytle“. Některé druhy mají ještě o něco blahodárnější účinky, než ty ostatní. Konkrétně v košťálové zelenině – brokolici, zelí, kapustě ad. – jsou totiž přítomné např. glukosinoláty, ze kterých po záhřevu vznikají látky působící preventivně proti rakovině, a to není zdaleka vše. Některé studie totiž vyzdvihují košťálovou zeleninu také pro její antidepresivní účinky díky obsahu sulforafanu, tlumení zánětu cévních stěn či snižování krevního tlaku.
Nespočet chutí rovná se nespočet variant
Zdravý jídelníček by podle doporučení nutričních specialistů měl obsahovat minimálně 30 % zeleniny, což pro nejednoho z nás nemusí být úplně jednoduché snít. Díky rozmanitosti chutí, vůní a barev však není složité ji do jídelníčku zařadit.
· Ze syrové zeleniny lze vykouzlit saláty snad na sto způsobů. Ty mohou sloužit jako chutná příloha k masu a rybě, v kombinaci s luštěninami či těstovinami i jako samostatný oběd a večeře. Syrovou zeleninou lze nicméně doplnit jakoukoliv slanou snídani, svačinu či z ní připravit pomazánky.
· Pokud zrovna nejste milovníci syrové zeleniny, není nic jednodušší než z ní připravit za pár minut lahodnou krémovou polévku nebo ji upéct v troubě či na grilu v kombinaci s bylinkami a kapkou olivového oleje.
· Perfektně se hodí i jako součást téměř každého jídla od rizota, zapékaných těstovin, brambor přes dušené a pečené maso na zelenině až po nejrůznější omáčky či jako součást masových směsí.
· Samostatně nebo jako přílohu lze také konzumovat zeleninu sušenou, zavařovanou, nakládanou či fermentovanou, jejichž velkou výhodou je trvanlivost. Lze ji tedy mít v zásobě ve spíži a v případě potřeby po ní jednoduše sáhnout.
· V neposlední řadě lze zeleninu zařadit do jídelníčku i v podobě oblíbených smoothies, které si můžeme snadno a vcelku rychle připravit jak samostatně, tak ho doplnit kousky ovoce, ořechy, vločkami či tvarohem. Pokud však zápasíte s časem nebo doma nemáte přístroj na přípravu, můžete se stavit např. ve Fresbarech a Salateriích UGO, kde mají aktuálně v nabídce Green Smoothies v kombinacích se sladkým banánem, mangem či ananasem. Zakoupit se dají ale i Green Smoothies UGO v praktických lahvičkách na cesty.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Hobby magazín: Zahradní pomocníky v zimě potřebovat nebudeme. Jak je správně zazimovat? (audio)
- Zdravíčko: Důležitost péče o zevnějšek. Proč nerezignovat na denní převlékání ani u imobilního seniora? (audio)
- Slavnostní dárky: designový porcelán
- Pohyblivý betlém v katedrále Božského Spasitele v Ostravě - k vidění je od pondělního večera (video)
- Zprávy ČRo Olomouc: Kostel ve Staré Vodě čeká na záchranu, obec žádá o status národní kulturní památky (audio)
- Respirační infekce útočí i na pracovištích. Jak předcházet nákaze a jak mohou zaměstnavatelé zajistit zdravější pracovní prostředí?