Zítra se slaví Den kávy: jaké druhy kávy máme nejraději
Kávový tahák na Den kávy:
Espresso (vyslovujte „espreso“)
Nápoj o objemu zhruba 30 ml vyrobený pod tlakem přibližně 9 barů s doporučeným časem extrakce 20 až 30 sekund – to je espresso. „Chceme-li připravit dokonalé espresso, pak musíme použít 14 g kávy. Prvním a základním kritériem hodnocení kvality extrakce je kávová pěna na povrchu – crema - jež se během ní vytváří. Espresso je jen jedno. Neexistuje žádné malé či velké espresso a už vůbec ne piccolo,“ vysvětluje Eva Jeřábková z kavárenského řetězce Costa Coffee.
Ristretto (vyslovujte „ristreto“)
Ristretto je kratší čili menší espresso o objemu zhruba 20 ml. Silnější „kick“, hovorově kávové nakopnutí, je bohaté v chuti, nikoliv však v objemu kofeinu. Což znamená, že čím kratší je extrakce, tím méně obsahuje káva kofeinu. Je tedy zdravější.
Espresso macchiato (vyslovuje se „makjáto“)
Klasické espresso macchiato je espresso s kapkou mléčné pěny přidané do cremy. Moderní verze nápoje je miniaturní cappuccino – šálek o objemu 80 ml obsahuje espresso a je doplněný až po okraj mikropěnou.
Věděli jste, že například v kavárnách Costa Coffee se na celém
světě vypije měsíčně téměř 23 miliónů šálků kávy? V Čechách za pouhý měsíc navštíví tento řetězec přes
půl milionu zákazníků. Za rok čeští baristé spotřebují téměř 150 000 kg
kávové směsi Mocha Italia a na přípravu kávových nápojů s mlékem použijí
okolo 800 000 l mléka.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Smyslně a žensky: Smyslný interiér tvoří především detaily
- Leden je ideálním měsícem pro plánování svatby
- Vánoční stromky do popelnic nepatří
- Vesmírný dalekohled Jamese Webba není na oběžné dráze kolem Země jako Hubbleův vesmírný dalekohled (video)
- Kvalitní spánek začíná u kvalitního povlečení. Proč se laciným lůžkovinám raději vyhnout?
- Hobby magazín: Tři keře nabušené vitamíny: šípek, rakytník a aronie (audio)