Malá semena s velkými benefity: mák je plný vápníku a blahodárného oleje
V obchodě běžně sáhneme po řepkovém či slunečnicovém oleji. Ty méně tradiční do nákupního košíku však často nedáváme, což je k vlastní škodě. K dostání je i makový, sezamový, lněný olej a další. Zatím pouze pomalu odhalujeme jejich přínos pro zdraví, ale i netradiční chutě k obohacení kuchyně. Rostlinné tuky se získávají z olejnatých semen a vyznačují se zajímavou skladbou živin. Například u semen potravinářského modrého máku tvoří tuk až 47 %. Z výživového hlediska však není důležité množství tuku, ale zejména jeho složení. Makový olej obsažený v makových semínkách má nejvíce omega-6 mastných kyselin prospěšných pro zdraví.
Není tuk, jako tuk
Tuky se přirozeně vyskytují v krvi a slouží jako hlavní zdroj energie. Když jíme, tělo ukládá přebytečné tuky, aby je mohlo využít později, třeba mezi jídly či při zvýšené námaze. Abychom lépe pochopili, co je zdravý tuk, je zapotřebí krátká teorie. Tuky či oleje můžeme dělit na tuhnoucí či tekuté, vysychavé či nevysychavé a podobně. Nejzajímavější je ale rozdělení podle vlivu na lidské zdraví. Zjednodušeně řečeno na prospěšné (nenasycené mastné kyseliny) a spíše škodlivé (nasycené mastné kyseliny), které zvyšují hladinu celkového cholesterolu.
Mezi nejznámější zdravé tuky patří omega-6 či omega-3 mastné kyseliny (nepostradatelné esenciální mastné kyseliny). Lidský organizmus si je však nedokáže vytvořit, proto je pro nás jediným zdrojem strava. Tyto zdravé tuky naleznete i v oleji z řad semen a ořechů pěstovaných v České republice. Na obrázku najdete srovnání složení vybraných olejů semen a ořechů. Nejlépe ze složení vychází například makový olej, olej z vlašských ořechů či lněný. Olejnatá semena či ořechy mají obvykle specifické zastoupení jednotlivých skupin mastných kyselin, a proto je vhodné je v našem jídelníčku různě kombinovat. Nejhorší složení co do škodlivých tuků má olej palmový, který při bližším prozkoumání obalu potravin najdete v sušenkách, některých čokoládách, margarínech, instantních pokrmech, pečivu a v mnoha a mnoha dalších potravinách.
Prospěšnost makového oleje či makového semínka je prokazatelná a je jen škoda, že se větší pozornost věnuje dovozům cizokrajných potravin. „Důvodem může být neznalost potravinářského využití máku ve světě a absence této informace je znát i ve vědeckých kruzích,“ říká Vlastimil Mikšík z ČZU v Praze a doplňuje, že makový olej je jedním z nejprospěšnějších olejů vůbec.
Makový olej je stoprocentně za studena lisovaný olej ze semen máku modrého. Po vylisování se olej odkaluje a před plněním pouze jemně filtruje. Makový olej lze používat zvenku i zevnitř, tedy v kosmetice i gastronomii. V kuchyni se hodí při přípravě sladkých pokrmů i do studené kuchyně. „Výborný je i jako zálivka do salátů, místo klasického olivového oleje. Salát dostane úplně jinou chuť, přidat můžete i celá semínka máku,“ doporučuje foodbloggerka Kristýna Smolová alias Kitchenbook. Makový olej má oproti olivovému ještě tu výhodu, že obsahuje 10x více esenciálních kyselin.
Jelikož jsou semínka máku bohatá na nenasycené mastné kyseliny a obsahují velkou porci vitamínů a minerálních látek, je makový olej často používán i v kosmetice. Je vhodný pro suchou, citlivou a dokonce i dětskou pokožku. Potírat jím můžete ale i pleť, nehty či vlasy.
V máku je více vápníku, než v mléce
Mák můžete konzumovat jak v syrovém, tak i tepelně upraveném stavu. Z umletého máku se do těla lépe vstřebají potřebné vitamíny a živiny, ale řádným rozkousáním máku celého tohoto efektu docílíte také. V našem jídelníčku by se na mák a jeho podoby rozhodně nemělo zapomínat.
Více na www.nasmodrymak.cz
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Zavařování a vaření
- Proč si pořídit parní generátor? Zvládnete s ním zdolat hory oblečení až dvakrát rychleji
- Data za poslední měsíce loňského roku potvrdila výrazné zdražení starších bytů
- Zprávy ze Zlínského kraje: Část nájemníků v městských bytech si od roku 2025 ve Zlínském kraji připlatí (audio)
- 10 realitních nej (nejen) roku 2024
- Vláda schválila návrh novely energetického zákona (9.1.2025)
- Pohonné hmoty zdražují, i kvůli obavě z americko-kanadské obchodní války. Letos ale budou spíše zlevňovat