Silvestr se blíží: restaurace nabízí poslední volná místa
Kdo uvažuje o tom, že silvestr oslaví v restauraci, má poslední šanci rezervovat si místo, protože řada podniků už je podle společnosti Storyous z 80 % obsazená. Většina jimi oslovených restaurací chystá pro své hosty speciální silvestrovské menu a chybět nebude ani novoroční přípitek. Naopak na Vánoce bude řada podniků zavřená.
Loučení se starým rokem a vítání nového je spojeno s veselím, dobrým jídlem, přátelskou společností a často i s alkoholem. Češi silvestr s oblibou tráví v restauracích. „Pokud si svůj program na poslední den v roce někdo stále rozmýšlí, neměl by dlouho otálet, aby si ještě zajistil stůl pro sebe i přátele. Ty nejoblíbenější podniky už jsou ovšem dávno plné,“ upozorňuje Igor Třeslín ze společnosti Storyous, která poskytuje restauracím podkladní systémy a v současnosti zpracovává 10 % obratu v českém gastru.
Restaurace lákají na speciální silvestrovské menu
Podniky dobře vědí, že silvestr představuje velkou příležitost, a proto si dávají velmi záležet na tom, aby se hosté cítili dobře „Restaurace na poslední večer v roce většinou připravují akce, kdy si každý host zaplatí svůj vlastní balíček, kde je mimo jídla i doprovodný program,“ říká Třeslín. Součástí nabídky často bývá speciální menu, včetně welcome drinku a půlnočního přípitku. „Připravujeme zážitkové menu o několika chodech, hosté se mohou těšit na houby, telecí brzlík nebo valašské frgály. Samozřejmostí je přípitek a v ceně je také tombola s dárky pro vítěze,“ přibližuje program ve své restauraci majitel Čestlické Vejmrdy.
Konec roku se ponese v nezvyklém duchu ve Špindlerově Mlýně. „Vedle tradičních českých pochutin, jako jsou obložené mísy, jednohubky a chlebíčky, připravíme i menu ve stylu blízkovýchodní kuchyně, a to včetně sladkostí. Ty doplní pivo z místního rodinného pivovaru a krkonošské likéry,“ láká hosty Pavel Švéda z Hotelu Horní Pramen, kde už zbývá jen pár posledních volných míst.
Někteří dohání silvestr na Nový rok
Restaurace jsou připraveny i na nápor, který přijde hned v první den nového roku. „Na Nový rok totiž zpravidla slaví ti, kteří museli být na Silvestra v práci. Rádi si tak dají slavnostní oběd,“ vysvětluje Třeslín. Podniky tak 1. ledna obvykle servírují například tradiční čočku, která má podle lidových mouder strávníkovi zajistit, že se jej budou držet peníze.
Na Vánoce některé podniky zavírají
Zatímco na silvestr budou restaurace praskat ve švech, o Vánocích se situace liší. „Vánoce jsou tradičně o tom, že se sejdeme se svými nejbližšími v klidu domova. Zájem o večeři v restauraci je tak menší než u oslavy Silvestra,“ vysvětluje Třeslín. Na to reagují i podniky, které na Vánoce z části buď úplně zavírají, nebo otevírací dobu omezují. „I naši zaměstnanci mají nárok na klid a čas se svými blízkými. Po dohodě s nimi tak máme na Štědrý den zavřeno, stejně jako 25. prosince. Znovu otevíráme až na druhý svátek vánoční,“ potvrzuje Michael Schmid z plzeňského Buffalo Burger Baru.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Vlašák od Volaříka šampionem Salonu vín 2025 - dalším obrovským úspěchem i spolku Dunajovské kopce
- Rizikové období je tu: u odškodnění za srážky se zvěří hraje velkou roli připojištění
- Vitamíny a minerály lze získat i z běžných bylin. Jaké další benefity člověku přináší?
- Varné typy brambor: áčka do salátů nebo na loupačku, béčka jako příloha a céčka do těst a kaší (audio)
- Vodovodní škody: zrádný (nejen) zimní nepřítel
- Podpora bydlení v Česku nerozšiřuje nabídku. Potřebujeme nastartovat obecní bydlení, říká Prokop (audio)