Oblíbená luštěnina: není čočka jako čočka
Oblíbenou čočku jíme celý rok, ale v mnoha rodinách podle zvyku nesmí chybět na Nový rok ke svátečnímu obědu. Podává se jako čočková polévka, nebo přiloha. Čočka má zaručit dostatek financí v celém roce.
Jedna z nejoblíbenějších luštěnin na světě, čočka, má vysoký obsah bílkoviny, obsahuje jich 26 %. Známe mnoho druhů čočky. Podle barvy rozlišujeme čočku černou, zelenou, žlutou, oranžovo-červenou i hnědočervenou. Čočky mají různou velikost a tvar semen.
Červená čočka je velmi oblíbená pro svou jednoduchou přípravu a nenadýmavost. Nemusíte se bát ji ani trochu rozvařit – je pro to vlastně docela vhodná. Ve vegetariánské kuchyni se často používá jako náhrada mletého masa, a to jak díky vysokému obsahu bílkovin, tak své konzistenci. Je rychle hotová a není s ní nutné myslet na namáčení den předem. Díky vysokému obsahu vlákniny pomůže s pročištěním střev a minerály jako železo, zinek, fosfor či selen zajistí správný chod organismu a pomůžou s obranyschopností.
menugold.cz
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Zavařování a vaření
- Češi předběhli Němce a platí za elektřinu více, což je dosud nebývalá věc – a nůžky se rozevírají, loni už o 20 %. Do Německa přitom vyvážejí nejvíce elektřiny
- Tak ono se to vážně povedlo. Dohnali jsme Němce! A předehnali. Sice ne ve mzdách, ale v ceně elektřiny pro domácnosti
- Cena elektřiny pro české domácnosti dramaticky narůstá, přestože je Česko jejím velkým vývozcem
- České domácnosti v roce 2025 zbytečně přeplatí ceny energií o zhruba 10 mld. Kč
- Solární panely: Nezbytnost kontroly a řízení rizik jsou klíčové
- Kvalitní spánek začíná u kvalitního povlečení. Proč se laciným lůžkovinám raději vyhnout?