Orkán Sabine dorazil do České republiky. Kvůli kumulaci poruch energetici vyhlásili kalamitní stav v Karlovarském, Plzeňském a Středočeském kraji

mpo.cz, 10.2.2020
 
Publikováno:
10.2.2020
Autor:
Odbor komunikace 01400

AKTUALIZACE 10. 2. 2020, 11:00 - Silný vítr zasáhl Českou republiku. Kácí stromy, působí problémy na silnících, železnici i v dodávkách elektřiny. Vicepremiér pro hospodářství a ministr Karel Havlíček s šéfy dopravních a energetických společností situaci nepřetržitě monitorují, jednotlivé organizace operativně řeší problémy, které se objevují. O aktuálním dění ministerstvo dopravy a ministerstvo průmyslu a obchodu průběžně informují veřejnost.


„Koordinační skupina, kterou jsme v sobotu vytvořili s představiteli Ředitelství silnic a dálnic, Správou železnic, Řízením letového provozu, ČEZ i ČEPS funguje nepřetržitě on-line. Scházíme se individuálně, ráno jsem se například osobně setkal s šéfem ČEPS, před chvilkou s šéfem společnosti ČEZ,“ říká vicepremiér pro hospodářství a ministr Karel Havlíček a dodává: „Kvůli kumulaci poruch na vedení společnost ČEZ Distribuce dnes k 9.00 hodině vyhlásila kalamitní stav v Karlovarském, Plzeňském a Středočeském kraji.“

Aktuálně dispečink ČEZ Distribuce eviduje 104 poruch na vedení vysokého napětí, další desítky poruch na napětí nízkém. Bez elektřiny je na zásobovacím území ČEZ Distribuce více než 70 tisíc odběrných míst. Došlo ke zlepšení, v 8.00 hodin ráno firma evidovala na 109 tisíc odběratelů bez elektřiny. Nejvíce poruch řeší ve středních Čechách na Příbramsku a Kladensku, dále na západě Čech na Klatovsku a Plzeň Jih. Call centrum této energetické společnosti zatím přijalo 2 400 hovorů o poruchách, web www.bezstavy.cz zaevidoval více než 7 tisíc přístupů. Pro hlášení poruch mohou lidé využít bezplatnou linku 800 850 860 či www.bezstavy.cz. Další informace po jednotlivých krajích jsou na webu www.cezdistribuce.cz.

Orkán Sabine na několika místech také přerušil vlakovou dopravu, problémy jsou hlavně v Plzeňském a Jihočeském kraji. Kvůli spadlým stromů je zastaven provoz na regionálních tratích Plzeň - Plzeň valcha, Chlumčany Přeštice, Klatovy - Železná Ruda, Klatovy - Horažďovice, Klatovy - Domažlice, Čimelice - Vráž u Písku, Křemže - Boršov, ML - Bečov, Štětkovice - Olbramovice, Jince- Lochovice, Šluknov Šenov, Koubová Huť - Lipka, Vojtanov - st. hr. Františkovy Lázně - , Jindřichov ve Sl. - Mikulovice. Průběžně aktualizované informace o polohách vlaků a omezeních lze sledovat na tomto místě.

Kvůli popadaným stromům jsou uzavřeny silnice I/19, obec Zbelítov, okr. Písek a také silnice 50 z Uherského Brodu na Bánov. Částečně uzavřena je také šumavská silnice mezi Vimperkem a Kubovou Hutí a problémy jsou i na dalších místech Šumavy. Řidiči mají s větrem problémy na D3 a D5, uzavřen 1 jízdní pruh na D 1, 194. km, směr Praha. Aktuální situací na dálnicích lze zjistit na www.dopravniinfo.cz, lidé také mohou volat na infolinku 800 280 281.

Průběžné informace dopravního a energetického charakteru se soustředí na webu ministerstva dopravy. A také na sociálních sítích obou resortů (ministerstvo dopravy a ministerstvo průmyslu a obchodu) včetně twitteru a facebooku vicepremiéra a ministra Karla Havlíčka. K dispozici jsou samozřejmě i doporučení, návody a odkazy na informační zdroje pro širokou veřejnost.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie