Máme nejdražší elektřinu v Evropě. Podívejte se na srovnání zemí

TNBiz, 13.2.2020

Smutné prvenství získala Praha ve srovnání cen elektřiny v hlavních městech zemí Evropy. V poměru k životním nákladům a cenám služeb Češi platí za elektřinu nejvíc v celé Evropě. Nejlépe jsou na tom skandinávské země či Švýcarsko.

Podívejte se také: www.kurzy.cz/elektrina - porovnání cen elektřiny pro domácnosti.

V Praze je draze - minimálně u cen elektřiny toto pořekadlo platí. Ze srovnání, které zpracoval maďarský energetický úřad MEKH ve spolupráci s finskou a rakouskou organizací, vychází Češi nejhůř. Pokud bychom vzali reálné ceny elektřiny, Praha by byla na sedmém místě ze 32 srovnávaných zemí Evropy. Na prvním místě by byl Berlín následovaný Kodaní a Londýnem.

Nicméně takové srovnání by bylo zavádějící vzhledem k rozdílné životní úrovni v jednotlivých státech. Úřad proto sestavil přehled cen elektřiny podle standardu kupní síly. Jedná se o uměle vytvořenou měnovou jednotku, která je pro mezinárodní srovnávání lepší. Bere v potaz náklady na život v dané zemi či ceny služeb.

Z takového srovnání vychází Česko nejhůř ze všech 32 zemí. Cena za jeden kWh včetně daně vychází na 31,68 eur (necelých 800 korun), což je vysoko nad průměrem Evropské unie, který činí 21,59 eur, i celé Evropy s 21,06 eury.

Těsně za Prahou se umístil Berlín a Varšava. S významným rozdílem je následuje portugalský Lisabon, kyperská Nikósie a rumunská Bukurešť. Sousední Slovensko má devátou nejdražší elektřinu v Evropě.

Na opačné straně žebříčku se nachází finské Helsinky, švýcarský Bern, švédský Stockholm, maltská Valletta a nizozemský Armsterdam. Překvapivě velmi dobře ze srovnání vyšly i některé balkánské státy - především Slovinsko a Srbsko.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie