Kupujete nemovitost na hypotéku? Toto si o ní zjistěte předem na internetu

Je vámi kupovaná nemovitost „standardem“ nebo unikátem svého druhu

Pokud na portálech s nabídkou realit nenajdete nemovitost v bezprostředním okolí, která by svými dispozicemi (počet a velikost místností), použitými stavebními materiály (dřevostavba, panelová stavba, cihlová stavba) a zároveň stářím zhruba neodpovídala nemovitosti, do které chcete investovat, tak zpozorněte. V tomto případě existuje zvýšená pravděpodobnost toho, že při stanovování zástavní hodnoty nemovitosti bude tápat i smluvní znalec banky zpracovávající odhad ceny nemovitosti. To může vést k tomu, že odhadnutá zástavní cena bude nižší než kupní cena a banka následně žádost o hypotéku zamítne, nebo po vás bude požadovat doložení vyšší částky z vlastních zdrojů.

Na katastru si zjistěte, jestli si na nemovitost nedělá nárok i někdo jiný

Z online náhledu do katastru nemovitostí si snadno ověříte, jestli se na nemovitost váží omezení vlastnictví, např.

Pokud jsou vlastnická práva k nemovitosti omezena, je nutné mít před podáním žádosti o hypotéku vyřešeno, jak bude s těmito omezeními naloženo po schválení hypotéky.

Například, pokud na nemovitosti vázne zástavní právo banky, která v minulosti poskytla hypotéku prodávajícímu s tím, že tato banka písemně potvrdí odejmutí zástavního práva poté, co bude z vaší hypotéky umořena nesplacená částka původního dluhu, tak vám nebrání nic v získání hypotéky (část vaší hypotéky bude v tomto případě použita na uhrazení nesplacené části dluhu prodávajícího).

Pokud ale na nemovitosti vázne věcné břemeno užití 3. osoby, které nezaniká v době koupě nemovitosti z vaší strany, může toto vést ke snížení zástavní hodnoty nemovitosti či dokonce k odmítnutí banky vzít nemovitost do zástavy.

nemovitost vyřešen přístup z veřejné komunikace?

Více u pozemků než již postavených nemovitostí hrozí, že stále nemají vyřešení přístup z veřejné komunikace. I toto lze snadno zjistit z náhledu do katastru nemovitostí. Absence přístupu po veřejné komunikaci může snadno vést k zamítnutí žádosti o hypotéku ze strany banky. Neexistenci přístupu k nemovitosti lze vyřešit například věcným břemenem užití, kdy přístup k vámi kupované nemovitosti (ať už dům či pozemek) bude řešen průchodem přes pozemek 3. strany. Zde je však s bankou vhodné komunikovat to, jak má být status věcného břemena formulován a zároveň i to, jestli i přes existenci věcného břemena užití nebude výrazně snížena zástavní hodnota vámi kupované nemovitosti, tj. úvěr stejně nezískáte.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky