Žádost o hypotéku v roce 2020 – jak zvýšit své šance na schválení?

To, jestli banka schválí vaši žádost o hypotéku, kterou máte v plánu podávat za několik měsíců, může být silně ovlivněno tím, jak se ke svým penězům a závazkům stavíte nyní.

 

Buďte extrémně disciplinovaní při splácení úvěrů

Banky ze zákona prověřují vaši platební morálku v bankovním registru klientských informací. V tomto registru banky vidí:

  • jaké úvěry čerpáte u jiných finančních institucí, které rovněž sdílí data o svých klientech,
  • jaká je měsíční splátka těchto úvěrů, kolik jste si půjčili a kolik vám zbývá doplatit,
  • jestli své závazky splácíte včas,
  • jak vysoké úvěrové rámce (kontokorent, kreditní karta) máte sjednány.

Informace o vaší platební morálce jsou v bankovním registru klientských informací uvedeny 4 roky. Pokud jste v tomto období měli vážné problémy se splácením svých závazků, může to být při žádosti o hypotéku komplikace. Téměř jistou „stopkou“ při žádosti o úvěr jsou vážné problémy se splácením stávajících závazků v uplynulých 12 měsících.

Pokud tedy plánujete požádat o hypotéku, dělejte vše možné proto, abyste se do doby podání žádosti neopozdili se splátkou svých stávajících úvěrů.

Banky zajímá i to, jestli platíte za telefon, plyn apod.

Kromě toho, jestli platíte své závazky ostatním finančním institucím, banky rovněž zajímá vaše platební morálka ve vztahu k nefinančním společnostem typu: mobilní operátoři, leasingové společnosti, poskytovatele energií družstevní záložny. Tyto informace jsou sdružovány v nebankovních registrech klientských informací např. https://www.solus.cz/, https://www.cncb.cz/o-cncb/uzivatele/.

Vaše žádost o hypotéku tak může být zamítnuta z důvodu toho, že máte nevypořádané závazky vůči mobilnímu operátorovi, plynárně apod. Před podáním žádosti o hypotéku se tedy opravdu vyplatí mít skvělou platební morálku i vůči těmto firmám.

Zrušte své ručení

 Banky samozřejmě zajímá, kolik máte půjčeno a jak své závazky splácíte. Kromě toho je také zajímá, jestli figurujete jako ručitel u jiných úvěrů. Pokud ano, banky poskytující hypotéky zajímá:

  •  jestli je tento závazek splácen včas,
  •  jaká je výše tohoto závazku

 

V praxi skutečně dochází k tomu, že banka zamítne žádost o hypotéku z důvodu, že žadatel ručil za úvěr s vysokou splátkou.V případě, že u nějakého úvěru figurujte jako ručitel, snažte se tento svůj závazek zrušit.

 

Stabilizujte své příjmy

Výše a stabilita vašich příjmů jsou zásadní pro schválení hypotéky. Banky zkoumají průměrnou výši příjmů žadatelů o úvěr za 3 až 12 kalendářních měsíců. Banky přitom neberou v potaz např.:

  • jednorázově vyplácené odměny,
  • jednorázové či opakované přivýdělky na základě dohody o provedení práce,
  • dávky od státu na určitou úroveň (ta se v rámci bank liší).

Už několik měsíců před podáním žádosti o úvěr je tedy vhodné stabilizovat své příjmy na úrovni dostatečné pro získání hypotéky.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky