Hypotéka dle obratu OSVČ

Žadatelé o hypotéku z řad zaměstnanců to mají, v porovnání s drobnými podnikateli, v bankách snazší, to ale neznamená, že by finanční instituce poskytující v České republice hypotéky zapomněli na zhruba 1 000 000 drobných podnikatelů. Právě pro ně je tu například hypotéka dle obratu.

Počítejte s tím, že úvěr nezískáte v každé bance

Hypotékou se zápočtem příjmu z obratu vychází banky vstříc drobným podnikatelům s relativně vysokými obraty, ovšem nízkým základem daně. Tato hypotéka je více dostupná žadatelům z řad členů profesních komor (exekutoři, auditoři, notáři, právníci, lékaři, veterináři, architekti apod.), širšímu okruhu uživatelů, tj. i podnikatelům z jiných odvětví, ji nabízí Česká spořitelna, MONETA Money Bank, Wüstenrot hypoteční banka, Sberbank.

 

Jen vysoké obraty nestačí

Částka, kterou banka započítává žadateli do příjmů, vychází z údajů na řádku 101 daňového přiznání (tj. příjmy dle § 7 zákona o daních z příjmů), přičemž banky nejčastěji započítávají 15 % - 20 % této částky. Toto započtení však není automatické! Banky, které po žadatelích vyžadují 2 daňová přiznání zajímají:

  1. důvody ztráty z podnikání (ta sama o sobě může znamenat stopku v žádosti o úvěr),
  2. výrazné navýšení obratu v posledním zdaňovacím období v porovnání s předchozím zdaňovacím obdobím,
  3.  předmět podnikání.

Kromě toho, banky také zajímá, jestli žadatel z řad drobných podnikatelů nemá nedoplatky na sociálním či zdravotním pojištění, či nedoplatky vůči finančnímu úřadu (žadatel ke všemu dokládá potvrzení o bezdlužnosti).

To, že žadatel prokazuje příjmy „obratovou metodou“ nemá vliv na další parametry úvěru, tj.:


Opatrný by měl být i samotný žadatel o hypotéku

Stejně opatrně jako banky by k hypotéce dle obratu měli přistupovat samotní žadatelé, od kterých se očekává posouzení toho, jestli jsou se stávajícími příjmy (zisky) schopni úvěr splácet.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky