Zařizujete kuchyni? Na co určitě nesmíte zapomenout

Zóny: pro vaření, pro mytí, skladovací a pracovní Plánujete letos novou kuchyň nebo její rekonstrukci? Pak první, co budete pravděpodobně řešit, je celkový vzhled nové kuchyňské linky. Ten je nepochybně důležitý, ale dobře vařit se vám bude především díky praktickému uspořádání. Jak si tedy novou kuchyň správně naplánovat? Představujeme vám několik klíčových oblastí, na které je třeba se zaměřit.

Již při plánování stavby domu či rekonstrukce bytu je nutné vyřešit základní dispozici. Bude kuchyň součástí obývacího pokoje? Jaký bude mít tvar? Kde jsou rozvody a přípojky odpadu? A bude pracovní plocha umístěna u okna? Ve chvíli, kdy se blížíte výběru konkrétní podoby vaší nové kuchyně, máte již zodpovězeno několik klíčových otázek. Jaké jsou ty další?

Kdo bude v kuchyni vařit?

Jste single, většinu času se stravujete venku a domů se vracíte až večer? Potom vám přirozeně stačí jednoduchá kuchyň, kde budete mít vše hned po ruce, občas si ohřejete jídlo nebo uvaříte něco rychlého. Pokud ale máte rodinu a vaření je váš koníček, naplánujte si dostatečný prostor nejen na skladování jídla, ale i pro spoustu domácích spotřebičů, které si časem jistě pořídíte. V takovém případě myslete i na bezpečnost a například troubu umístěte výše mimo dosah dětí. Důležité je také uvědomit si, zda bude v kuchyni vařit jen jeden člen domácnosti, nebo v ní budou probíhat gastronomické večírky s větším počtem kuchařů, z nichž každý bude potřebovat svůj osobní prostor a dostatek místa.

Jaký bude tvar kuchyňské linky?

„Nejčastějším tvarem kuchyňských linek je L, jež se hodí do menších i velkých kuchyní. Podobně je to i s typem ve tvaru U. Taková uspořádání mají velkou výhodu a usnadní vám pohyb po kuchyni při vaření. Je ale nutné ohlídat, aby prostor mezi protějšími plochami nebyl menší než 120 centimetrů,“ upozorňuje Martin Strnad ze společnosti Senesi. Do opravdu malých či úzkých kuchyní je vhodnější lineární uspořádání do jedné roviny. Taková kuchyň je samozřejmě vhodná jen pro jednoho kuchaře. Velkým trendem poslední doby je kuchyňská linka s ostrůvkem. Ta je ideální právě pro skupinová vaření, ale zároveň příjemně oddělí kuchyň od obývací místnosti.

Uspořádání jednotlivých zón

Aby pro vás byla prácekuchyni příjemná, držte se základních ergonomických pravidel týkajících se rozmístění zóny pro vaření, zóny pro mytí a pracovní a skladovací zóny. „Uspořádání by mělo odpovídat tomu, zda v kuchyni vaří pravák či levák. U praváka je vhodné, aby jednotlivé zóny následovaly v pořadí ukládání potravin, umývání a vaření. U leváka je to přesně naopak,“ říká Martin Strnad. A počítejte také s dostatečným odkládacím prostorem. U lednice a dřezu je tento prostor pro praváky po levé straně, u varné desky ideálně z obou stran.

Jednoduše si můžete prostor poskládat i podle pravidla, kde na okraji kuchyňské linky stojí lednice navazující na pracovní desku. Myčka, dřez a například i odpadkový koš jsou vedle sebe, stejně jako varná deska, trouba a mikrovlnka. Podobným způsobem naplánujte i úložný prostor. Jednu část vyčleňte skladování potravin, další přípravě jídel a na společném místě mějte rovněž příbory a nádobí na servírování.

Materiál, barva a design

Při výběru celkového vzhledu kuchyně se držte pravidla, že méně je více. Kvalitní kuchyňská linka vydrží i několik desítek let – nadčasovost, jednoduchost a funkčnost by proto měly převažovat nad výraznými prvky, které se vám rychle okoukají. Kuchyňská linka by měla korespondovat s celkovým stylem bytu.

Při výběru barev se řiďte známými pravidly – tmavé odstíny prostor zmenší a ztmaví, světlé naopak opticky zvětší. Výrazné a netypické barvy dopřejte raději kuchyňským doplňkům, které snadno vyměníte, pokud vás časem omrzí. Při výběru materiálu se budete muset řídit hlavně svým rozpočtem. „Vždy je však lepší investovat do kvality, která se u tak namáhaného nábytku jako je kuchyňská linka a pracovní deska jen tak nezničí. Na výběr máte dnes kromě tradičních materiálů, jako je dřevo, laminát či nerez, i spoustu nových zajímavých materiálů, s nimiž vám v dobrém kuchyňském studiu jistě poradí. Velice praktickým a zákazníky často volenými povrchy jsou lakované materiály a tzv. supermat, které se velmi dobře udržují,“ dodává Martin Strnad. To samé platí i pro výběr obložení za kuchyňskou linkou. I zde je dnes na výběr spousta novinek, jež zároveň zafungují jako jedinečný designový prvek.

Spotřebiče a osvětlení

Nejčastější dilema týkající se spotřebičů zní: vestavěné, nebo volně stojící? Rozdíl mezi nimi je v ceně i jednoduchosti instalace. Výhodou vestavěných je jejich vizuální sjednocení se zbytkem kuchyně. To se týká především sporáků, myček či pečicích a mikrovlnných trub. V případě lednice záleží na prostoru, který máte k dispozici. V malé místnosti může vestavěná lednice znamenat méně chladicího místa na úkor skříňky, v níž je umístěna.

Součástí technické části nové kuchyňské linky je ale také správné osvětlení. Pečlivě zvažte především osvětlení pracovní desky. Nejčastěji se dnes používají bodová světla a LED pásky zabudované po celé délce kuchyňské desky, které působí velmi efektně.

Nechte si poradit u odborníků

Pokud máte promyšleny základní parametry nové kuchyně, stojíte před nejdůležitějším krokem, a tím je výběr prodejce. V případě malých řemeslníků zřejmě oceníte osobní přístup, nemusíte však mít dostatečnou záruku kvality ani jistotu, že budou fungovat i za několik měsíců. „Kuchyňské studio Senesi nabízí kvalitní a rychlý servis, ale i osobní přístup. Dopředu je možné si u nás sjednat schůzku s grafikem, který se zákazníkovi bude po celou dobu věnovat a probere s ním všechny možnosti,“ shrnuje Martin Strnad. V Senesi vám zdarma připraví i vizualizaci kuchyně a cenovou nabídku podle vašeho rozpočtu. Samozřejmou součástí služeb tohoto kuchyňského studia je pak veškeré poradenství, odborné zaměření prostoru, servis a montáž včetně spotřebičů.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie



Články Kuchyně