Co ovlivňuje cenu hypotéky?


Úroková sazba je nejčastěji skloňovanou částí ceny hypotečního úvěru. Vedle ní je třeba počítat s náklady na pojištění nemovitosti, odhad ceny nemovitosti, poplatky na katastru nemovitostí, poplatek za vedení úvěrového účtu a případně i poplatky spojené s doplňkovými produkty v podobě kreditních karet či běžných účtů. Poplatky spojené s hypotékou jsou tak velké, že dokáží úvěr s velmi nízkou úrokovou sazbou udělat nekonkurenceschopným.

Poplatkům na katastru a pojištění nemovitosti se nevyhnete. Mezi jednotlivými bankami se přitom liší částka, na kterou je nemovitost nutné pojistit. Výhodu mají ty banky, které vyčíslí tzv. reprodukční cenu nemovitosti na nižší částku, tj. pojištění nemovitosti je u nich (s nimi spolupracujících pojišťoven) levnější.

Smlouvejte a cenu hypotéky srazíte o tisíce korun

Poplatek za schválení či vedení hypotéky lze při troše smlouvání srazit na nulu. Pokud je účelem hypotéky koupě a nemovitost se nachází ve velkém městě, lze na nulu srazit i poplatek za odhad ceny nemovitosti a to v rámci tzv. expresního ocenění.

Doplňkové produkty v podobě kreditních karet či běžných účtů si lidé sjednávají často z důvodu, že je banka za toto odmění nižší sazbou úrokové sazby. Bohužel, ne vždy se jedná o výhodný „obchod“. Zatímco zaplacené úroky si odečtete od základu daně, u poplatků spojených s kreditní kartou či běžným účtem to nelze.

Jak správně porovnat cenu hypotéky?

Výhodnost jednotlivých nabídek počítejte na dobu fixace úrokové sazby. Započítejte do ní zaplacené úroky očištěné o úsporu na daních (pokud si zaplacené úroky odečtete od základu daně), pojistné na pojištění nemovitosti a poplatky spojené s vyřízením či správou hypotéky.

Všechny výše uvedené poplatky a ceny si lze snadno dohledat na internetu v sazebnících bank či porovnávačích pojištění nemovitosti, hypoték apod.

Pozor na změny poplatků

Důležité je zmínit, že zatímco úrokovou sazbu máte pevně fixovánu, u poplatků toto neplatí. Výše poplatků se řídí aktuálním sazebníkem, který ale banka může v průběhu fixace změnit. Určitě nic nezkazíte tím, když se podíváte, jak jednotlivé banky měnily své sazebníky v minulosti, zejména pak co se poplatků spojených s hypotékou týče.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky