5 věcí, které byste měli vědět o stavebním spoření

Vklad je pojištěn

Vaše úspory u stavební spořitelny jsou pojištěny do výše 100 000 eur. V případě úpadku stavební spořitelny Vám budou uložené peníze vyplaceny z Garančního systému finančního trhu, viz zde https://www.garancnisystem.cz/

Úroková sazba je garantovaná

Nabídka úročení úspor na stavebním spoření se sice průběžně mění, Vy tu svoji sazbu máte garantovanou podpisem smlouvy. Ovšem v minulosti už docházelo k tomu, že stavební spořitelny ukončovaly staré smlouvy, které pro ně byly výrazně nevýhodné. U stavebního spoření tedy raději počítejte s garancí sazeb na cca 6 let, což je minimální doba spoření pro získání státní podpory.

Můžete získat státní podporu 2 000

Při dodržení podmínky minimální doby platnosti smlouvy 6 let lze získat státní podporu ve výši 10 % z úložek, maximálně však 2 000 .

Možnosti výběru peněz jsou omezené

Před uzavřením smlouvy o stavebním spoření je vhodné zvážit cílovou částku, na kterou je smlouva uzavírána. Od této částky se odvíjí poplatek za uzavření smlouvy. V případě, že cílovou částku nastavíte příliš vysoko, čekají vás hned na začátku vysoké poplatky (zkušenější finanční poradci pamatují i smlouvy uzavírané firmy ze síťového marketingu na cílové částky v řádu milionů korun).

Peníze lze ze stavebního spoření vybrat zrušením smlouvy, čímž ale odpadá nárok na státní podporu, tj. pokud smlouvu zrušíte dříve než za 6 let od uzavření, stavební spořitelna vám vyplatí naspořenou částku plus úroky, ne však státní podporu.

Výhodné úvěry

Při uzavírání smlouvy o stavebním spoření budete mít na výběr z několika možných „tarifů“ jež se od sebe liší úročením vkladů a úvěru.

Zatímco u tarifů určených pro vklady je vyšší úroková sazba vkladů a zároveň vyšší úroková sazba z případného úvěru, u tzv. úvěrových tarifů vás naopak čeká nižší úročení vkladů a také nižší úročení úvěrů.

Nárok na úvěr ze stavebního spoření získáváte po splnění podmínek:

- doba trvání smlouvy min 24 měsíců,

- naspoření určité části cílové částky,

- hodnoticí číslo (stanovuje stavební spořitelna)

O případném čerpání úvěru v budoucnosti nemusíte stavební spořitelnu při uzavírání smlouvy o stavebním spoření informovat. Je však dobré zvážit, za jakým účelem si smlouvu uzavíráte, pokud je to s vidinou výhodného úvěru v budoucnosti, vyplatí se vzít tzv. úvěrový tarif, pokud plánujete skutečně jen spořit, přijde vhod spořicí tarif.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavební spoření