Navýšení hypotéky – jaké jsou možnosti?

Máte hypotéku a potřebujete další peníze na investice do nemovitosti? Možností je hned několik…

Refinancování stávající hypotéky

První z nich je požádání o novou hypotéku na částku rovnající se aktuální dlužné částce stávající hypotéky a penězům, které potřebujete na další investice do nemovitosti. V tomto případě dojde k tomu, že novým úvěrem splatíte svoji stávající hypotéku a peníze půjčené navíc použijete na stavební práce, materiál apod.

Tento krok je možný udělat prakticky kdykoliv, s těmito rozdíly:

- Pokud dochází k refinancování a navýšení hypotéky na konci fixace úrokové sazby, nebude vám vaše stávající banka účtovat žádné poplatky za toto refinancování.

- Pokud dochází k refinancování a navýšení hypotéky mimo konec fixace úrokové sazby, počítejte s poplatkem za předčasné splacení. Výše tohoto poplatku může ovlivnit to, jestli:

o o novou hypotéku žádáte ve stejné bance, kde máte svoji stávající hypotéku,

o o novou hypotéku žádáte v jiné bance než té, kde máte svoji stávající hypotéku.

Čerpání úvěru ze stavebního spoření

Pokud potřebujete půjčit řádově stovky tisíc korun, vyplatí se uvažovat o úvěru ze stavebního spoření. Výhodou je, jestli potřebujete půjčit částku, která se obejde bez ručení nemovitosti. V opačném případě je třeba absolvovat vyjednávání s bankou, aby umožnila vložení dalšího zástavního práva k nemovitosti (ze strany stavební spořitelny).

Úvěr ze stavebního spoření můžete splácet souběžně s hypotékou, případně jej na konci fixace úrokové sazby refinancovat. K situaci, kdy banka poskytuje hypotéku, která refinancuje více úvěrů (více úvěrů ze stavebního spoření, kombinaci hypotéky a úvěru ze stavebního spoření apod.) dochází často a banky s ní umí běžně pracovat.

Spotřebitelský úvěr

Abyste se vyhnuli případným komplikacím spojeným s refinancováním úvěru ze stavebního spoření, je vhodné vzít v potaz variantu, kdy si nové peníze půjčíte v rámci spotřebitelského úvěru. Pokud si uchováte doklady od stavebních prací či stavebního materiálu, je možné si tyto doklady (podmínky bank se v tomto ale liší) nechat zpětně proplatit. To znamená, že novou banku na konci fixace úrokové sazby požádáte o refinancování stávající hypotéku plus peníze z dokladů.

Rozdíly mezi úrokovými sazbami spotřebitelských úvěrů a úvěrů ze stavebního spoření nejsou propastné. Navíc, spotřebitelské úvěry mají zpravidla nižší poplatky spojené s vyřízením úvěru.

Banku proplácející hypotéku přitom nebude zajímat, že spotřebitelský úvěr je neúčelový úvěr. Účelovost vynaložených peněz ji prokážete právě daňovými doklady.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky