Hypotéka s příjmem ze zahraničí – jaké jsou možnosti?

Výrazně lepší výchozí podmínky mají lidé, kterým plyne příjem ze zaměstnání v zahraničí, tj. nejedná se o lidi v zahraničí podnikající. Právě na zaměstnance se zaměříme v tomto článku.

Situace, kdy o hypotéku žádá člověk s příjmy ze zahraničí není pro hypoteční banky v České republice cizí. Přístup se liší v závislosti na:

- zemi, ve které je příjem generován,

- měně, ve které je příjem vyplácen,

- oboru, ve kterém působí zaměstnavatel žadatele o úvěr.

Výhody přitom mají žadatelé:

- s příjem ze zaměstnání z členské země Evropské unie, resp. Evropského hospodářského prostoru,

- s příjmem v euru, americkém dolaru či britské libře.

Stejně jako v případě, kdy o hypotéku žádá člověk zaměstnaný v České republice, žadatel s příjmem ze zahraničí prokazuje:

- Výši svého příjmu na formuláři banky, přičemž banky zpravidla mají tyto formuláře v němčině a angličtině. Pokud zaměstnavatel potvrdí příjem zaměstnance v jiném jazyce, je třeba opatřit překlad tohoto dokumentu.

- Výši svých závazků, a to prostřednictvím výpisu z bankovních a nebankovních registrů klientských informací. Tyto výpisy si banka zajišťuje sama na základě souhlasu se zpracováním osobních údajů klienta.

- V některých případech si banka může vyžádat pracovní smlouvu, resp. její úřední překlad.

- Ojediněle, banka může po klientovi vyžadovat i výpisy z účtu, na který je mzda vyplácena.

Banky nezapočítávají celý příjem přepočtený do české koruny

V čem se dále liší situace, kdy o hypotéku žádá člověk s příjmem v rámci České republiky a člověk s příjem ze zahraničí je akceptovatelná výše příjmu, kdy banky přepočítávají příjem vyplácený v cizí měně do české koruny a výsledek dále očišťují, zpravidla o 10 % - 15 %. Tj. do příjmů klienta je započteno cca 85 % - 90 % příjmu přepočteného z cizí měny do české koruny. Banky takto zohledňují možné změny ve směnných kurzech, tj. riziko poklesu přepočteného příjmu žadatele z důvodu posilování české koruny.

Směnný kurz a míra „očištění“ příjmu se u jednotlivých bank liší, při porovnávání nabídek hypoték je žádoucí si ověřit, jestli budou příjmy přepočtené do české koruny dostatečné.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky