Ručitelem u hypotéky – co byste měli vědět, než se někomu rozhodnete pomoc k lepšímu bydlení

Bez ohledu na to, jestli vás o pomoc žádají rodinný příslušníci, dlouhodobí přátelé či jiné osoby je vhodné s klidnou hlavou zvážit hrozbu jednotlivých rizik, kterou s sebou nese přistoupení k žádosti o hypotéku.

Omezené možnosti vlastní zadlužení

V případě žádosti o další úvěr, banka bude při posuzování vaší schopnosti splácet úvěr započítávat do výdajů i splátku hypotéky, u které jste uvedeni jako spolužadatelé. I když se na splácení hypotéky reálně nepodílíte, např. pomohli jste svým ručením k úvěru dětem, banka vám bude do výdajů její splátku započítávat. Toto samozřejmě může vést k zamítnutí žádosti o další úvěr.

Riziko nutnosti úvěr splácet

Za splácení hypotéky ručíte „neomezeně“, tj. pokud další z žadatelů přestanou úvěr splácet, celé břímě splátek padá na vás. Banky jsou v tomto nekompromisní, proto je nutné důkladně zvážit, s kým a jestli vůbec budete žádat o úvěr.

Riziko negativního záznamu v bankovním registru klientských informací

Případné opožděné splátky úvěru znamenají, že banka informace o tomto zanese do bankovního registru klientských informací. V době, kdy budete žádat o další úvěr může informace o opožděném splácení znamenat zamítnutí této žádosti. I zde je nutné si uvědomit, že banky v tomto případě neřeší, že splátku reálně hradí jiná osoba, které jste vy „jen“ pomohli svým ručením.

Pozor na společné jmění manželů

V případě, že žijete v manželství s další osobou, tato osoba rovněž ručí za splácení úvěru, a to z titulu společného jmění manželů, do kterého kromě aktiv patří i závazky, v tomto případě hypotéka. Tuto situaci lze řešit zúžením společného jmění manželů, je však žádoucí mít toto na paměti a přistoupení k úvěrové smlouvě konzultovat i se svým partnerem.

Existují í výhody!

Níže uvedené prosím berte jako malý „bonus“ pro ručitele u hypotéky, ne jako důvod, proč s někým vstupovat do úvěrového svazku.

Jedním z faktorů, který rozhoduje o tom, jestli vůbec a za jakých podmínek banka poskytne úvěr, rozhodují i historické zkušenosti banky s žadatelem a informace a informace uvedené v bankovním registru klientských informací.

V případě, kdy byl celý původní úvěr řádně splacen, může vám toto pomoc k získání výhodného financování. Banky v tomto případě vidí, že jste spolehlivým dlužníkem. V některých případech vám historicky řádně splacené úvěry mohou pomoci k automatickému před-schválení úvěru na určitou částku (informaci o tomto se zpravidla dozvíte ve svém internetovém bankovnictví či jiném prodejním kanálu banky).



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky