Má zdraví zelenou barvu?
O svoje zdraví se staráme více než kdy jindy. Naše starost by ale neměla spočívat jen v aktuálním posilování imunity. Přece jen nezdolné pevné zdraví je běh na dlouhou trať. Vše začíná především ve skladbě našeho jídelníčku a staré známé pořekadlo „jsme to, co jíme“ jednoduše platí. Velkým trendem dnešní doby jsou hlavně nejrůznější superpotraviny, a že je jich na výběr spousta! Slyšeli jste už o matcha?
„Smaragdová barva, sametově jemný prášek, univerzální použití a obrovské množství benefitů. Všechno zmíněné je unikátní japonský matcha, zelený čaj s 800 let starou tradicí. Má široké množství benefitů. Díky vysokému množství chlorofylu je považovaný za velice silný antioxidant, obsahuje až 30 % vlákniny a najdeme v něm vitamíny A a C,“ vyjmenovává Petr Patočka, jednatel společnosti Kyosun s.r.o., která patří mezi přední dodavatele bio Matcha Tea do Evropy, MatchaTea.cz.
Nejen silný antioxidant
Matcha napomáhá udržet normální hladinu glukózy v krvi a podporuje normální činnost kardiovaskulárního systému, pozitivně tedy působí na krevní tlak. Pomáhá udržet normální činnost srdce, podporuje pružnost cév, a dokonce pomáhá udržet normální hladinu cholesterolu v krvi.
Zrychluje spalování až o 40 %
Zelenou můžete dát i své vytoužené váze, protože matcha zrychluje spalování až o 40 % a pomáhá tak kontrolovat tělesnou hmotnost. Stačí si „ušejkovat“ dva šálky matcha denně a díky energii a metabolismu lipidů půjde cvičení snadno a efektivněji.
Efektivní dvojice teofylin a L-theanin
V čaji matcha najdeme i unikátní látky, které blahodárně působí na naše tělo a psychickou pohodu. Neobsahuje klasickou formu kofeinu, ale jeho čajovou obdobu, teofylin. Teofylin se do těla uvolňuje postupně po dobu 3-6 hodin, takže nehrozí žádný z vedlejších účinků kávy a jiných kofeinových nápojů, jako je velmi rychlý nástup (kofein je na vrcholu svého působení už půl hodiny po požití) a stejně rychlý ústup energie, nervozita, bušení srdce nebo roztěkanost. Právě naopak, matcha povzbuzuje mysl na delší dobu bez výkyvů nálady a energie. Další skvělou vlastností matcha vládne L-theanin, aminokyselina, která už zhruba po 30 minutách navozuje pocit uvolnění, ale zároveň vyvolává stav duševní bdělosti a soustředěnosti, kterou neprovází ospalost. L-theanin pomáhá odbourávat stres, zlepšuje náladu a navozuje soustředění. Právě pro tyto účinky je matcha vyhledáván studenty.
Jako tajná zbraň samurajů
Popíjení matcha má v Japonsku tradici delší více než 800 let. Původně
se matcha pil při čajovém obřadu, což byla společenská událost dlouhá i několik
hodin, a byla určená jen těm nejvýše postaveným členům společnosti, tedy
buddhistickým mnichům a samurajům. Pomocí matcha se mniši a samurajové snažili
dosáhnout osvícení právě proto, že čaj matcha navozuje intenzivní stav
soustředění a současně silného pocitu klidu. Čaj byl spojován s urozeností a
dvorskou etiketou. Jeho vychutnávání při obřadu se pojilo s hlubokou vzájemnou
úctou. „Dodnes je matcha používán jako nápoj pro chvíle psychického
zklidnění v hlasitém a chaotickém světě, pomáhá nám soustředit se na
sebepoznání a představuje spirituální osvěžení. I my tak máme možnost ochutnat
tajnou zbraň samurajů, která možná stojí za moudrostí, silou a klidem těchto
japonských válečníků,“ říká Petr Patočka, jednatel společnosti Kyosun
s.r.o.,
která patří mezi přední dodavatele bio Matcha Tea do Evropy, MatchaTea.cz.
Kde se bere smaragdová barva?
Čajová plantáž se zhruba tři týdny před sklizní zakryje sítěmi. K listům tak pronikne jen 10-20 % slunečního světla a rostlina začne produkovat velké množství chlorofylu. Ty nejzelenější čajové listy se seberou a suší se horkou párou tak, aby se zastavila oxidace a zachovaly si smaragdově zelenou barvu. Listy se pak usuší horkým vzduchem. Následně se opatrně oddělí všechny řapíky a stonky, dokud nezůstane jen čistá dužina samotných listů, která se nakonec mele v žulových mlýnech úplně stejně jako před 800 lety.
Matcha z Číny? Pozor na „fejk“
Práškové čaje z Číny a jiných zemí jsou často zpracovávány mnohem drsnějším způsobem – listy se místo sušení párou opékají na pánvích, většinou v celku, včetně řapíků a stonků, a samotné pěstování mnohdy neprobíhá na zastiňovaných polích. Výsledný práškový čaj tak mívá mnohdy trpkou až nahořklou chuť, mívá nažloutlou nebo hnědou barvu a jednoduše tak nesplňuje kritéria k tomu, aby se označoval za čaj matcha.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Vlašák od Volaříka šampionem Salonu vín 2025 - dalším obrovským úspěchem i spolku Dunajovské kopce
- Rizikové období je tu: u odškodnění za srážky se zvěří hraje velkou roli připojištění
- Vitamíny a minerály lze získat i z běžných bylin. Jaké další benefity člověku přináší?
- Varné typy brambor: áčka do salátů nebo na loupačku, béčka jako příloha a céčka do těst a kaší (audio)
- Vodovodní škody: zrádný (nejen) zimní nepřítel
- Podpora bydlení v Česku nerozšiřuje nabídku. Potřebujeme nastartovat obecní bydlení, říká Prokop (audio)