Open space čeká zánik. Riziko nákazy desítek pracovníků v takovém prostoru už mu kope hrob


Riziko nákazy virem SARS-CoV2 zřejmě přispěje k zániku velkých kancelářských prostor – tzv. open space – kde pracuje ve velkém kancelářském prostoru i několik desítek lidí současně. I když k tomuto pracovnímu prostředí zaznívaly výhrady už v minulosti, teprve doba koronavirová mu začíná zvonit pomyslným umíráčkem.

„Když do tehdejšího Československa v 90. letech přišla módní vlna takzvaných open space, podivoval jsem se, jak masivně se to tady rozšířilo. Bylo to v době, kdy na západ od nás už se od obrovských kancelářských prostor ustupovalo, protože se ukázalo, že negativa převyšují přínos pro práci v takovém prostředí,“ říká generální ředitel developerské firmy Ekospol Evžen Korec. Připomíná, že neustálý ruch a hluk na obrovském kancelářském prostoru ruší zaměstnance při práci, snižuje produktivitu práce a navíc i zvyšuje riziko přenosu nakažlivých onemocnění. Tato firma proto nikdy open space nevytvořila, po celou dobu své existence setrvává u klasických kanceláří pro zhruba tři čtyři lidi.

„Klasické oddělené kanceláře se nám v Ekospolu velice osvědčily. Možnost pracovat v klidu v rámci menšího pracovního týmu vítají i naši zaměstnanci, protože v takovém týmu se mohou maximálně soustředit na svou práci,“ zdůrazňuje pozitiva klasických kancelářských prostor Klára Hnátová, zástupkyně ředitele personálního sektoru společnosti Ekospol. „Výhodu to má i v současné situaci, kdy menší počet zaměstnanců v kanceláři snižuje riziko přenosu virů,“ dodává.

Stále častěji se podle ní stává, že se uchazeči o práci ptají už při přijímacím pohovoru, zda by případně pracovali v open space. Je tedy patrné, že už se ve své pracovní kariéře přesvědčili o negativech takového pracovního prostoru a chtěli by se mu raději vyhnout. „To, že naši zaměstnanci pracují v klasických oddělených kancelářích, vnímáme jako příjemný benefit pro ně,“ říká personalistka Klára Hnátová.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry