Myslete na refinancování hypotéky hned po podpisu smlouvy – co se bude v budoucnosti hodit?

Pokud budete k hypotéce přistupovat pragmaticky, tj. již po uzavření smlouvy o úvěru si „nachystáte“ půdu pro snadné a rychlé refinancování, ušetříte i tisíce korun.

Odhad ceny nemovitosti

Banky dnes běžně akceptují odhady zástavní hodnoty nemovitosti zhotovené za účelem sjednání hypotéky, pokud doba od jejich zhotovení nepřesáhla hranici 7 let. Pokud tedy máte fixaci např. na 3 či 5 let, vyplatí se odhad ceny nemovitosti pečlivě uchovat.

Pozor na to, že odhad ceny nemovitosti byste měli mít fyzicky k dispozici, tj. už nyní vyžadujte od banky či smluvního znalce jeho vydání.

Kdy vlastně končí fixace úrokové sazby?

Mezi bankami se liší doba, od které je fixace úrokové sazby počítána, v praxi buď dochází k tomu, že tímto okamžikem je podpis úvěrové smlouvy či samotné čerpání hypotéky. Protože refinancování hypotéky je vhodné řešit s dostatečným předstihem, je nutné vědět, na kdy konec fixace vlastně připadá.

Jak komplikované může být refinancování?

Zejména pokud jste požádali o hypotéku, která se vymyká standardu např.

- dobou splatnosti (více než 30 let),

- věkem žadatelů,

- kombinací více produktů, díky které jste dosáhli na nižší úrokovou sazbu,

je dobré vědět, za jakých podmínek můžete získat hypotéku u jiných bank v době refinancování. Vzhledem k tomu, že nabídka hypoték se v čase liší, stačí tato specifika řešit cca rok před koncem fixace úrokové sazby. Touto „prevencí“ se vyhnete nepříjemným překvapením z důvodu:

- vyšších splátek hypotéky z důvodu kratší splatnosti,

- vyšších nákladů na hypotéku z důvodu „nutnosti“ dokoupení produktů typu úvěrové pojištění,

- situace, kdy vlastně ani nemáte kam refinancovat, tj. stávající banka vás má „v hrsti“.

Jak je to s ukončením smluv o doplňkových produktech

I vás se banky pravděpodobně snažily nalákat na nižší úrokové sazby výměnou za sjednání doplňkových produktů typu úvěrové pojištění, kreditní karta, spoření pro děti, běžný účet apod. Je dobré vědět, jaké jsou možnosti výpovědi (výpovědní lhůta, poplatky apod.) na konci fixace úrokové sazby. Tímto se můžete vyhnout situaci, kdy si sjednáváte produkty, které na konci fixace nemůžete rychle a levně zrušit, tj. budete je muset platit ještě po nějakou dobu po refinancování úvěru k jiné bance.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky