Blíží se zrušení předkupního práva, majitelé nemovitostí s prodejem vyčkávají

Jiřina Kavková, 23.6.2020

Předkupní právo se v posledních šesti letech střídavě objevovalo a zase mizelo z českého právního řádu mizelo a vyvolávalo hodně nejasností a komplikací. Od 1. července dochází k jeho téměř úplnému zrušení. Co to znamená?

Předkupní právo v současné době dopadá i na spoluvlastnické podíly, u kterých zjevně postrádá smysl. Typicky se tak děje při prodeji bytů na spoluvlastnické podíly na garážích nebo na pozemcích, které k převáděnému bytu náleží. „Pokud dnes prodáváte bytovou jednotku, a zároveň spolu se svými sousedy vlastníte například podíl na nebytovém prostoru v domě, ve kterém jsou garážová stání, musíte tento podíl nabídnout k odkupu za stejných podmínek všem svým sousedům. Těch mohou být v bytových domech desítky. Správný postup je přitom takový, že nejprve uzavřete kupní smlouvu se zájemcem o Vaši nemovitost, poté musíte o uzavření smlouvy informovat všechny ostatní spoluvlastníky a vyzvat je, aby své překupní právo uplatnili,“ vysvětluje Tereza Drastichová, advokátka SEDLAKOVA LEGAL. Spoluvlastníkům pro uplatnění jejich práva zákon dává lhůtu tři měsíce od doručení výzvy. Pokud spoluvlastníky z jakéhokoli důvodu nevyzvete, mohou se svého práva domáhat v následujících třech letech. 

Majitelé odkládají prodej nemovitostí

Předkupní právo od roku 2018, kdy došlo k jeho obnovení, značně komplikuje prodeje některých nemovitostí. „V tuto chvíli evidujeme desítky případů, kdy majitelé nemovitostí vyčkávají s prodejem do 1. července, aby se vyvarovali komplikacím. Kromě časových průtahů jsme se v praxi také setkávali s tím, že uplatňování předkupního práva vyvolávalo spory mezi sousedy,“ říká Kateřina Holoubková, realitní makléřka RE/MAX Atrium, podle které nebyly ojedinělé případy, kdy bylo nutné kvůli prodeji bytu s garážovým stáním obeslat dalších 250 spolumajitelů nemovitosti.

V rámci novely občanského zákoníku dochází od 1. července k téměř kompletnímu zrušení předkupního práva tak, jak jej nyní známe. „Předkupní právo se uplatní pouze v případě, kdy spoluvlastníci nemohli nabytí do spoluvlastnictví od počátku ovlivnit, typicky například při dědění, a to navíc po omezenou dobu 6 měsíců od nabytí do spoluvlastnictví. I v takovýchto případech tedy bude možné se předkupnímu právu vyhnout. Bude pouze nutné s dalším prodejem počkat právě po uplynutí 6 měsíců od nabytí spoluvlastnického podílu,“ dodává Tereza Drastichová, podle které je ale třeba počítat s tím, že pokud bude kupní smlouva uzavřena před uvedeným datem, předkupní právo se nadále uplatní.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Dům