Ryby jsou perfektním jídlem na léto
Dříve lidi jedli vše, co vypěstovali nebo ulovili. Jednou
z nejdůležitějších potravin byla právě ryba. Výzkumy potvrzují, že
všichni, kteří je pravidelně konzumují, vykazují lepší zdravotní stav než ti,
kteří se jim vyhýbají. Češi bohužel patří spíše do té druhé skupiny. Nesníme
ani čtvrtinu evropského ročního průměru. Přitom kvalita našich ryb je opravdu
vysoká. Své TOP postavení si u nás udržuje tradiční kapr. O sladkovodních rybách prozradil
Akademii kvality mnoho zajímavostí Ing. Martin Urbánek, Ph.D., zástupce ředitele Rybářského sdružení České
republiky.
Rybí maso
sladkovodních ryb je vysoce hodnotnou potravinou. V České republice se
vloni prodalo 8 500 tun tuzemských živých ryb a 2 400 tun ryb zpracovaných.
Vyvezeno bylo celkem cca 10 300 tun živých ryb. „Zájem o naše ryby je
obrovský, protože jsou velmi kvalitní. Celkem vyprodukujeme zhruba 21 000
tun tržních ryb, z nichž tvoří 17 900 tun tradiční kapr. Druhá pozice
patří býložravým rybám, přibližně 1 092 tun. Následují ryby lososovité s produkcí 936 tun,“ zmiňuje Ing. Martin Urbánek, Ph.D., zástupce
ředitele Rybářského sdružení České republiky.
V čem jsou ryby jedinečné s ohledem na naše zdraví?
Maso ryb je díky struktuře bílkovin perfektně stravitelné. Obsahuje také
všechny esenciální aminokyseliny. Dáte-li si sladkovodní rybu, žaludek ji
stráví do 2–3 hodin. Je tedy ideální
i tehdy, když držíte nějakou redukční dietu.
„Rybí maso je optimální díky nízkému podílu tuků, např. u kapra je optimum cca
5–7 % ve svalovině. Nicméně právě rybí tuk je geniální svým složením, a to jak
u ryb mořských, tak i sladkovodních. Nachází se v něm omega-3 polynenasycené mastné kyseliny.
Pozitivně ovlivňuje především naši oběhovou soustavu, protože dokáže snižovat
hladinu cholesterolu v krvi. Pokud jíme ryby aspoň 2–3× týdně, máme dobrou
prevenci proti chorobám srdce a cév,“ vysvětluje zástupce
ředitele Rybářského sdružení České republiky.
Jak rozpoznat chutnou a čerstvou
rybu v obchodě?
Mezi základní znaky
čerstvosti ryb patří barva žaber. Ta musí být tmavě červená bez slizu či pěny. Kůže čerstvé ryby je výrazně lesklá díky přirozenému slizu a na těle ryby napjatá. Oči nejsou zakalené, jsou vypouklé a mají ohraničené zornice.
Dotek prstu nezanechává důlek ve svalovině, prohlubeň se ihned vyrovná. Při výběru určitě napomohou loga značek
kvality Klasa nebo Regionální potravina. Pokud chcete mít jistotu, zajeďte si
na sádky, kterých máme v České republice mnoho. Seznam, kde lze zakoupit
čerstvou rybu, najdete zde: https://rybanatalir.cz/najdi-sveho-rybare.
Jak ryby
skladovat?
Usmrcenou a
vykuchanou rybu je potřeba co nejdříve uložit do chladu. Ideální teplota je
0–2 °C, maximálně 4 °C. Dbáme na pečlivé odstranění
všech nečistot vzniklých při zpracování, zejména aby nedošlo ke kontaminaci
svaloviny žlučí.
„Svalovinu je potřeba
pečlivě omýt a poté okapat přebytečnou vodu. Rybu dáme na talíř či větší nádobu
a překryjeme mikrotenovou fólií. V lednici vydrží 2 dny, aniž by utrpěla
kvalita masa. Pokud je možnost využití vakuového přístroje, takto ošetřená ryba
vydrží v lednici
3–5 dní v chlazené podobě bez nutnosti zmrazování, které výrazně sníží
kvalitu suroviny,“
doporučuje odborník.
Jak je to se zmrazením?
Pokud čerstvou rybu nevyužijeme celou, co nejdříve ji zmrazíme. Ideální
teplota pro zmrazování je -35 až -40 °C, teplota v mrazácích našich
domácností je však pouze -18 °C. Při
zmrazování ryb je kritická teplota -4 °C, kdy v živočišné buňce
dochází ke tvorbě velkých krystalů
vody. Z takto zmrazené ryby pak po rozmrazení vytéká buněčná šťáva. Čím
déle je kapr vystaven této teplotě, tím větší jsou škody. Proto je ideální
rychlomrazení. V mrazáku skladujte ryby v mikrotenovém sáčku
nebo v plastové uzavíratelné krabičce. Maximální doba mrazení by u svaloviny
kapra neměla přesáhnout jeden měsíc, aby neutrpěla kvalita.
Jak rozmrazovat?
Rozhodně šetrně! Rybu vyndáme 1 den před kuchyňskou úpravou z mrazáku a
vložíme ji do lednice, kde postupně rozmrzne. Zásadně nepoužíváme k tomuto
procesu vodu ani vysokou teplotu! Rozmrazovat
maso ve stojaté vodě je podle hygieniků nebezpečné, protože se mohou přemnožit
mikroorganismy, což vám může způsobit vážné zdravotní problémy.
Co s rybou? Jak ji zpracovat?
V rybářských rodinách ryby milují, kdežto poměrně hodně mladých lidí se jim
vyhýbá, protože je neumí zpracovat nebo se bojí především ostrých mezisvalových
kostí. Nicméně to nemusí být vůbec problém, pokud si rybu dokážete správně sami
filetovat a mezisvalové kůstky přerušit tenkými řezy ostrým nožem. Rybu lze
zakoupit také již zpracovanou, zájem
o výrobky narůstá.„Připravit si chutné jídlo z ryby není příliš náročné
na um ani čas. Ryby snesou téměř všechny úpravy – vaření, dušení, grilování
anebo pečení na pánvi či v troubě. Je třeba jenom zohledňovat, že je rybí
maso většinou velmi jemné. Proto byste se měli vyvarovat časově náročným
úpravám nebo nepřiměřeným teplotám. Kdo preferuje rybu syrovou, může si ji marinovat
ve směsi citrusů a bylinek. Inspirující recepty najdete třeba na
akademiekvality.cz,“ dodává Martin
Urbánek.
Zdroj fotografií a textu:
www.akademiekvality.cz nebo Akademie kvality
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Zavařování a vaření
- Češi mění přístup k bydlení: Institucionální nájemní bydlení na vzestupu
- Pohonné hmoty zmírní tempo svého zdražování. Uklidňuje se situace na Blízkém východě a Trump slibuje vyšší těžbu ropy
- Zbavit se problémového nájemníka je snazší. Soud vrátil do hry doložky umožňující rychlejší vystěhování
- Podpora bydlení v Česku nerozšiřuje nabídku. Potřebujeme nastartovat obecní bydlení, říká Prokop (audio)
- US - zájem o hypotéky v uplynulém týdnu rostl, průměrné úročení pokleslo
- Jakými zdroji se v Česku topí? Nejpopulárnější jsou plynové kotle, fosilní tuhá paliva topí nejvíce v Libereckém kraji