Na ocenění Regionální potravina Středočeská je navrženo devět výrobků

Ve Středočeském kraji včera odstartoval již jedenáctý ročník soutěže Regionální potravina. O prestižní ocenění, které mají právo používat pro své výrobky jen ti nejlepší z nejlepších, se zde ucházelo celkem 78 výrobků od 20 místních výrobců. Na ocenění bylo nakonec nominováno devět výrobků. Hledání zhruba stovky nových lokálních produktů proběhne ve všech krajích napříč Českou republikou vyjma Prahy.

Hodnotitelská komise navrhla udělit značku Regionální potravina Středočeská 2020 těmto výrobkům:

Kategorie: Výrobek a výrobce:
1. Masné výrobky tepelně opracované PAŠTIKA S PEČENÝM MASEM

Řeznictví a uzenářství U DOLEJŠÍCH s.r.o.

2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy Jestřebický Rancher

WIFCOM a.s.

3. Sýry včetně tvarohu Žervé

Bio Vavřinec a Kosař, s.r.o.

4. Mléčné výrobky ostatní Zakysaná smetana z obce Ohaře

PROTECO AGRO s.r.o.

5. Pekařské výrobky včetně těstovin Žitný chléb 600g

CVRČOVICKÁ PEKÁRNA, s.r.o.

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek Hruškové tartaletky

Integrovaná střední škola, Jesenice, Žatecká 1

7. Alkoholické i nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné) 100% Jablečný mošt odrůdový

Ing. Pavel Voráček

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě Hrách zahradní

HANKA MOCHOV s.r.o.

 

9. Ostatní Selský hovězí guláš

Zdeněk Absolon s.r.o.

 

 „V letošním roce byl v našem kraji i přes koronavirovou krizi vysoký zájem o soutěž ze strany výrobců, obzvláště v kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje, kde zvítězil 100% Jablečný mošt odrůdový od Ing. Pavla Voráčka. Vzhledem k unikátní chuti získalo ocenění prezidentky Potravinářské komory ČR pivo Thomas – Brut IPA z Pivovaru ČZ, s.r.o.“, uvedla regionální koordinátorka Gabriela Jeníčková z Krajského informačního střediska Středočeského kraje.

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.

Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců.

Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz


Lenka Rezková

tisková mluvčí SZIF

 

 

 

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy