Italský koncern Enel plánuje uzavřít svou poslední uhelnou elektrárnu v Chile

Solek, 2.7.2020

 Antonio Cammisecra, CEO společnosti Enel Green Power a ředitel pro globální výrobu elektřinyEnel, v rozhovoru pro zahraniční server Platts uvedl, že pravděpodobně uzavře své uhelné elektrárny provozované kromě Evropy i v Latinské Americe dříve, než původně plánoval. Podle Platts Enel aktuálně plánuje uzavřít svou poslední uhelnou elektrárnuChile dokonce o několik let dříve oproti původnímu termínu. Tím bude v jižní Americe provozovat už je jednu uhelnou elektrárnuKolumbii. Italský koncern Enel chce díky tomu snížit emisní faktor produkované elektřiny o 70 % mezi lety 2017 a 2030

Enel je největší evropskou elektrárenskou společností provozující uhelné elektrárny. Svůj záměr snížit emise oznámil už před rokem, poté co se dostal do hledáčku norského „ropného“ fondu kvůli nedodržování enviromentálních pokynů. 

Zbytek uhelné flotily Enelu, která čítá zhruba 11 GW, provozuje firma v Evropě. Loni v říjnu společnost prodala svou poslední uhelnou elektrárnuRusku. V Itálii společnost plánuje konvertovat minimálně čtyři z celkových pěti uhelných elektráren na zemní plyn, ve Španělsku plánuje nahrazovat uhelné elektrárny obnovitelnými zdroji. 

Do konce letošního doku by se společnost ráda dostala pod hranici 10 GW provozovaného výkonu v uhelných zdrojích. Do roku 2025 pak Enel podle plánu dokončí odklon od uhlíItálii a z velké části i v dalších zemích. Úplný odklon od uhlí prozatím Enel plánuje na rok 2030 a eventuálně snížit emisní faktor na nulu do roku 2050.  

Na chilském energetickém trhu působí mj. česká společnost Solek, která od svého založení v roce 2010 už postavila u nás, na Slovensku, v Rumunsku a Chile desítky fotovoltaických elektráren o celkovém výkonu přes 47 MW.


Skupina Solek

Solek investuje do obnovitelných zdrojů energie. Od svého založení v roce 2010 realizovala skupina více než desítku projektů v oblasti fotovoltaických elektráren (Česko, Slovensko, Rumunsko a Chile) o celkovém instalovaném výkonu přes 33 MW. Solek se v současnosti soustředí na chilský trh, kde má v plánu výstavbu dalších až 250 MW. Část plánovaných elektráren z celkového výkonu 250 MW do konce roku 2021 je určena pro kanadský fond Carbon Free a americkou společnost ARROYO. Část je určena i pro české investory, kteří se kvalifikují pro vstup do fondu kvalifikovaných investorů SOLEK SICAV, který skupina Solek založila v roce 2019 a do kterého alokuje nejméně 100 MW v chilských elektrárnách.

Solek disponuje rozsáhlými zkušenostmi jak s developmentem a EPC (kompletní realizací) solárních elektráren, tak jejich údržbou a správou.

Více na www.solek.com.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie