Moravskoslezský kraj zná výrobky nominované na ocenění Regionální potravina
Hodnotící komise navrhla udělit značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje 2020 těmto výrobkům:
Kategorie: | Výrobek a výrobce: | |
---|---|---|
1. | Masné výrobky tepelně opracované | Klobása dědy Pilčíka
Řeznictví H+H, s.r.o. |
2. | Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy | Nevyhlášeno |
3. | Sýry včetně tvarohu | JESENICKÝ HORSKÝ SÝR |
4. | Mléčné výrobky ostatní | ZÁKYS HLAVNICKÝ FARMÁŘSKÝ
Zemědělské a obchodní družstvo Hlavnice |
5. | Pekařské výrobky včetně těstovin | Hukvaldský
lopaťák hruškový
Hukvaldská pekárna s.r.o. |
6. | Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | Karamelový
větrník - Labužník Celiak
Labumix s.r.o. |
7. | Alkoholické i nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné) | SKŘEČOŇSKÝ
ŽABÁK 13 pivo silné polotmavé
SKŘEČOŇSKÝ ŽABÁK s.r.o. |
8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | Hranáček
- rajčata cherry podlouhlá červená
Farma Bezdínek s.r.o. |
9. | Ostatní | Libavský
MED PASTOVÝ
Dalibor Vranik, Budišov nad Budišovkou |
„Těší nás, že se do soutěže, přes současnou situaci s koronavirem v kraji přihlásilo celkem 27 výrobců s 97 výrobky. Obzvláště silně byla zastoupená kategorie Pekařských výrobků, ve které zvítězila Hukvaldská pekárna a obhájila tak značku z roku 2015, pro tentokrát s Hukvaldským lopaťákem hruškovým“, uvedl regionální koordinátor Lukáš Vacek ze společnosti F E S T I N G, s.r.o.
Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.
Nové přírůstky navrhla hodnotitelská komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, a Potravinářské komory ČR.
Regionální potravina je projektem Ministerstva
zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné
době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců.
Lenka Rezková
tisková mluvčí SZIF
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tiskové zprávy
- Ekospol v roce 2024 prodal 500 bytů za 3,3 miliardy korun, v roce 2025 zahájí stavbu 450 nových bytů za tři miliardy korun
- Stav zásob plynu v Česku pokračuje v poklesu a blíží se naplněnosti zásobníků na 61 %, stav je oproti loňskému roku o 26 % nižší
- Centrální banka ponechala základní úrokové sazby beze změn, hypoteční trh to nijak neovlivní
- Rozhodnutí bankovní rady ČNB k úrokovým sazbám ze dne 19. 12. 2024 - Komentář
- Nejčastějšími prosincovými úrazy jsou pády - Pozor na ledovku a zimní sporty
- Trendy v energetice – prodejci fotovoltaiky mají plné sklady panelů, riziko odchylek častěji nesou zákazníci