Známe vítěze v soutěži Regionální potravina Plzeňského kraje

O prestižní značku se zde ucházelo 104 produktů Jedenáctý ročník soutěže o nejlepší Regionální potravinu je v plném proudu. Šestým krajem, kde se vybíraly ty nejlepší produkty, byl Plzeňský kraj. O prestižní značku se zde ucházelo celkem 104 produktů od 38 výrobců, porota přitom ocenila 9 z nich. Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže.

K  udělení značky Regionální potravina Plzeňského kraje 2020 navrhla hodnotitelská komise následující výrobky:

 

Kategorie: Výrobek a výrobce:
1. Masné výrobky tepelně opracované Zlatý Bůček

Plzák z Plzně s.r.o.

2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy Žihelský trhák s medvědím česnekem a feferonkou

Jaroslav Procházka

3. Sýry včetně tvarohu Tvaroh tučný

Václav Dub

4. Mléčné výrobky ostatní Jogotvaroh

Meclovská zemědělská, a. s.

5. Pekařské výrobky včetně těstovin Chléb víkendový

PEKO - Němečková s.r.o.

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek Klatovský perník

Střední škola zemědělská a potravinářská, Klatovy, Národních mučedníků 141

7. Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné) Hrobník 15° černý speciál

Robert Beneš

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě Pikantní okurkový salát

Josef Vanický

9. Ostatní Tolstolobik uzený, porcovaný

Zpracovna ryb Klatovy a.s.

 

„V letošním ročníku to měla porota velmi těžké, což dokládaly i malé rozdíly v bodovém hodnocení. Jsme rádi, že se Regionální potravina Plzeňského kraje uskutečnila a z našeho pohledu i povedla“, říká regionální koordinátor Ivo Šašek.

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Vítěz dostává certifikát a může značku Regionální potravina daného kraje užívat čtyři roky. Po této lhůtě ji musí opět obhajovat.

Komisi, která o udělení ocenění rozhoduje, tvoří zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.

Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 409 produktů od 313 výrobců.


Lenka Rezková

tisková mluvčí SZIF



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy