Zamrazte si správně letní úrodu, ať z ní není kaše

Zamrazit můžete spoustu druhů ovoce i zeleniny. V mrazáku tak bez problémů uchováte třeba jahody, borůvky, maliny nebo ostružiny. A také hrášek, fazolky nebo brokolici. Podstatně náročnější je uchovávání plodin, které obsahují vysoký podíl vody. Takže zapomeňte třeba na přímé mrazení melounů, okurek, rajčat, salátů nebo brambor. Po rozmrazení se změní v tekutou hmotu se zcela jinou chutí i konzistencí a jsou nepoživatelné.

Pravidlo druhé: ovoce i zeleninu je potřeba na mrazení připravit

Ovoce i zeleninu, kterou můžete zamrazit, je potřeba na jejich ledovou pouť připravit. Drobné ovoce, jako jsou bobuloviny, přeberte od lístků a smítek. Suché je prosypte krystalovým cukrem – ideálně třtinovým, který jednak báječně chutná, a je navíc na rozdíl od bílého řepného cukru zdravý. Jednotlivé plody se pak k sobě nebudou lepit. Ovoce naporcujte do vhodných sáčků určených pro mrazení a uzavřete. Nebo pokud máte doma vakuovačku, zapečeťte svárem. Pozor na vakuování! Není vhodné, protože by choulostivé ovoce rozdrtilo a odsálo šťávu. Větší ovoce, jako jahody nebo meruňky, očistěte, pokrájejte na menší kousky a okamžitě zakapejte citronovou šťávou. Dopřejte jim také jednu nebo dvě hrsti krystalového cukru, naporcujte, a uložte do vhodných sáčků.

Je potřeba zamrazit opravdu rychle a šetrně

Zeleninu, jako je mladý hrášek nebo čerstvé fazolové lusky, je potřeba před zamrazením tzv. blanšírovat. To znamená velmi krátce povařit v dobře osolené vroucí vodě, přecedit a ihned ochladit v nádobě s chladnou vodou s ledovou tříští. Uchová si tak svoji křupavou svěžest i barvu, chuť a strukturu. K blanšírování se báječně hodí i parní trouba, která dovede vařit ve 100% páře. Celý proces bude mnohem pohodlnější a navíc se obejde zcela bez soli.

Pravidlo třetí: hlavně rychle

Pokud chcete, aby si uložené poklady udržely i po rozmrazení svoji původní barvu, šťavnatost a strukturu, je potřeba je zamrazit opravdu rychle a šetrně. „K tomu slouží funkce SuperFreeze, což je vlastně velmi rychlé mrazení přímým přívodem chladného vzduchu do vyhrazeného prostoru. Brání tvorbě ledových krystalů, které by měly na svědomí ztrátu původní textury, barvy i chuti po rozmrazení. Tuto užitečnou funkci má třeba prémiová čtyřdveřová chladnička Whirlpool WQ9I MO1L. Extra objemná chladnička s kapacitou 554 l, dávkovačem vody, ledové tříště nebo kostek ledu ve dvířkách a s Wi-Fi má navíc i variabilní oddíl FlexiFreeze v pravé dolní části spotřebiče. V něm můžete podle potřeby volit mezi chlazením a mrazením. Na výběr máte tři teploty chlazení (+10 °C, +4 °C a 0 °C) a tři teploty mrazení: pro mírné (-7 °C), střední (-12 °C) a hluboké mrazení (-16 až -22 °C) podle toho, jak rychle chcete potraviny spotřebovat. Mírné chlazení například využijete, pokud uložené potraviny spotřebujete do týdne. Hluboké mrazení naopak slouží pro dlouhodobé uchování v řádu měsíců. Systém FreezeLock pak zabraňuje popálení potravin mrazem,“ říká Darina Papáčová, odbornice značky Whirlpool.  




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky