5 překážek, které vedou či mohou vést k zamítnutí žádosti o hypotéku pro zaměstnance

Ani vysoký příjem negarantuje, že zaměstnanec získá hypotéku. Banky si kromě samotné výše příjmů zjišťují i další informace o žadatelích z řad zaměstnanců…

První pracovní smlouva uzavřená na dobu určitou

A to zejména v případě, že pracovní smlouva je uzavřena na dobu 12 a méně měsíců. V takovém případě banky většinou:

- požadují potvrzení zaměstnavatele, že dojde k obnovení pracovní smlouvy,

- prodloužení platnosti pracovní smlouvy.

Pokud k tomuto nedojde, je vysoce pravděpodobné, že banka žádost o hypoteční úvěr zamítne.

Zkušební a výpovědní lhůta

Formuláře bank, na nichž žadatel z řad zaměstnanců prokazuje svůj příjem, obsahují část, ve které žadatel, resp. jeho zaměstnavatel, potvrzuje, že zaměstnanec se nenachází ve výpovědní ani zkušební lhůtě. Pokud ano, znamená to zpravidla okamžitou stopku ve schvalování žádosti o úvěr.

Potíží mohou být i pracovní smlouvy na dobu určitou, do jejichž konce zbývá méně než 3 měsíce s tím, že zaměstnavatel žadatele nepotvrdí, že dojde k obnovení této smlouvy.

Příjmy z úvazků mimo pracovní poměr

Krátkodobé přivýdělky na základě dohody o provedení práce či dohody o pracovní činnosti jsou pro banky problémové, protože u nich nelze očekávat dlouhodobou stabilitu. Přivýdělek na základě dohody o provedení práce zpravidla není akceptován vůbec, u dohody o pracovní činnosti pak na základě individuálního posouzení.

Pohyblivé či podmíněné složky platu

Jak již bylo naznačeno výše, pro hypoteční banky je důležitá stabilita příjmu. Jednorázové odměny, nepravidelně vyplácené pohyblivé složky platu, příjmy z důvodu různých jubileí, to vše banky zpravidla vyjímají z dokládaných příjmů žadatele o úvěr.

Aby si banky ověřily stabilitu příjmu, chtějí zpravidla znát průměrnou výši příjmu za poslední 3,6,12 měsíců s tím, že výrazné rozdíly v průměrných příjmech za tato období je nutné dostatečně vysvětlit.

Příjem vyplácený v cizí měně

Banky běžně umí pracovat s příjmy vyplácených v cizích měnách, jejich výši však upravují. Doložený příjem ze zaměstnání v cizí měně je upraven o cca 10 % - 15 % tak, aby se banka chránila před kurzovým rizikem, tj. aby žadatel byl schopen hypotéku splácet i v případě, že jeho příjem přepočtený do české koruny klesne z důvodu posilování české koruny.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky