Osm producentů ze Zlínského kraje převzalo značku Regionální potravina
Odborná porota udělila značku Regionální potravina 2020 těmto výrobkům:
Kategorie: | Výrobek a výrobce: | |
---|---|---|
1. | Masné výrobky tepelně opracované | UZENÝ BOK PO DOMÁCKU
Sanytrák s.r.o. |
2. | Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy | Nevyhlášeno |
3. | Sýry včetně tvarohu | GABRIN
– zrající kozí sýr pod ušlechtilou plísní
ZERLINA s.r.o. |
4. | Mléčné výrobky ostatní | BIO Jogurtové mléko borůvka |
5. | Pekařské výrobky včetně těstovin | Slaninový
rohlík
Ing. Josef Otépka |
6. | Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | Zámecký
zákusek
chateau.catering, s.r.o. |
7. | Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné) | Medovina
speciál z dubového sudu
Včelařství Třasoňovi, s.r.o. |
8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | Višně
s rumem
Renata Zezulková |
9. | Ostatní | ZLATÉ
JABLÍČKO JABLEČNÝ OCET
Mgr. Evžen Uher |
Lidé mohli některé z vítězných výrobků v rámci slavnostního předávání ochutnat přímo na místě – u stánků před Baťovým institutem. Z toho, že se jejich výrobky můžou následující 4 roky pyšnit na obalu logem Regionální potravina, se radovala i Radka Barboříková z Ekofarmy Javorník. Porota letos ocenila jejich BIO jogurtové mléko Borůvka: „Zakládáme si na tom, že vyrábíme v BIO kvalitě. Používáme výhradně vlastní mléko od dojnic pasených na loukách Bílých Karpat, chovaných v systému ekologického zemědělství. Mléko není žádným způsobem upravované a tak si zachovává původní vlastnosti a vysokou výživovou hodnotu. Naše výrobky neobsahují žádné konzervační látky.“
Za Státní zemědělský intervenční fond blahopřála oceněným producentům ředitelka Regionálního odboru Olomouc Kateřina Mračková a také náměstek ministra zemědělství Jindřich Fialka.
Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Tato spotřebitelům ukazuje, že oceněné potraviny jsou čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality. Oceněný výrobek má právo užívat značku Regionální potravina na obalu svého výrobku po dobu čtyř let.
Regionální potravina patří mezi projekty Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na regionalnipotravina.cz.
Lenka Rezková
tisková mluvčí SZIF
Státní zemědělský intervenční fond je akreditovanou platební agenturou pro provádění opatření Společné zemědělské politiky financovaných z Evropského zemědělského záručního fondu, Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova a Evropského námořního a rybářského fondu. Je zprostředkovatelem finanční podpory z Evropské unie a národních zdrojů. V současné době SZIF administruje režimy podpor 1. a 2. pilíře Společné zemědělské politiky. Konkrétně se jedná o přímé platby, tržní opatření a Program rozvoje venkova. SZIF rovněž administruje národní značky kvalitních potravin KLASA a Regionální potravina.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tiskové zprávy
- Průzkum: Většina Čechů se s dárky vejde do deseti tisíc. Největší radost pod stromečkem udělá nový telefon
- Zbavit se problémového nájemníka je snazší. Soud vrátil do hry doložky umožňující rychlejší vystěhování
- YIT ještě letos spustí v Kladně jeden ze svých prvních mimopražských projektů
- Jakými zdroji se v Česku topí? Nejpopulárnější jsou plynové kotle, fosilní tuhá paliva topí nejvíce v Libereckém kraji
- KRIZE BYDLENÍ: České rodinné domy chátrají, hrozí „bungalizace“ venkova, nejvíce v Královéhradeckém a Plzeňském kraji
- V první polovině roku 2024 se v práci zranilo 22 741 osob, mají nárok na odškodnění