Nestíháte dokončit výstavbu nemovitosti financovanou hypotékou? Banky s tímto umí pracovat

Výstavba nemovitosti s sebou zpravidla nese riziko zpoždění stavebních prací či víceprací. Jak se k tomuto staví hypoteční banky, to se dozvíte na níže uvedených řádcích.

Součástí žádosti o hypoteční úvěr je i očekávaný plán čerpání, kdy banku mimo jiné zajímá předpokládané datum ukončení stavebních prací, tj. kolaudace nemovitosti. Platí, že maximální doba čerpání úvěru je 24 měsíců, do této lhůty by měl být klient schopen nemovitost dostavět, zkolaudovat a čerpání hypotéky ukončit.

Hypotéku nemusíte vyčerpat celou, důležité je dokončit stavební práce

Není přitom nutné využít celou původně žádanou částku hypotéky, podmínkou je skutečně „pouze“ kolaudace nemovitosti a její odpovídající zástavní hodnota (smluvní znalec banky prostřednictvím protokolu o stavu stavby kontroluje, jestli má nemovitost požadovanou hodnotu). Dokonce, samotné banky svým klientům doporučují vzít si o něco málo vyšší hypotéku a mít tak rezervu pro případ růstu cen stavebních materiálů, prací apod. V okamžiku, kdy se klientovi podaří postavět nemovitost s nižšími náklady, splácí bance pouze to, co si opravdu půjčil.

Lze požádat o prodloužení lhůty čerpání úvěru, ne vždy je to ale zdarma

Co se ale stane v případu, že klient není schopen nemovitost dotáhnout do stavu, kdy je možné ji kolaudovat? V tomto případě lze banku požádat o úpravu úvěrové smlouvy resp. prodloužení lhůty čerpání, již je však třeba počítat s poplatkem za rezervaci finančních prostředků, kdy banka klientovi účtuje poplatek odvíjející se od výše nevyčerpané částky. Laicky, banka vám začne počítat úroky z částky, kterou jste nevyčerpali. Pro banku je totiž nevýhodné prodlužovat dobu čerpání z důvodu, že klient po dobu čerpání splácí úroky z dlužné částky, tj. z nevypůjčených peněz banka nemá nic.

Pokud hypotéku na výstavbu teprve vybíráte, s ohledem na výše uvedené je vhodné vědět:

- Jak vysoký je poplatek za rezervaci zdrojů v případě prodloužení čerpání.

- Jaké poplatky jsou spojeny s jednotlivými čerpáními hypotéky, ať už jde o jednorázové poplatky za službu prodlouženého čerpání či „úročení“ nevyčerpané částky.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky