Mohou hypotéku získat i studenti?

Podmínkou získání hypotéky je věk 18 let, horní hranice není pevně stanovena, maximální splatnost hypotéky však v praxi bývá nastavena tak, aby byl úvěr doplacen do 75 let věku žadatele s nejvyšším příjmem. Studenti tak mohou získat peníze až na 40 let.

Další podmínkou pro získání hypotéky je existence vhodné zástavy, zde bez rozdílu toho, jestli o úvěr žádá student či „nestudent“.

Dále, banka zkoumá příjmy a výdaje žadatelů o úvěr. Pokud má žadatel se statutem studenta pravidelné a dostatečně vysoké příjmy, např. ze zaměstnání, podnikání, pronájmu apod., nic mu nebrání v získání úvěru. Potíže mohou nastat v případě, kdy žadatel má příjmy na základě dohody o provedení práce, dohody o pracovní činnosti či příjmy mající charakter sezónních výdělků. V tomto případě je reálné riziko, že banka hypotéku zamítne. Kromě výdělků, banky zkoumají i aktuální závazky žadatele, tj. jaká je výše jeho aktuálních splátek úvěrů a nesplacené částky těchto úvěrů. Nestačí mít tedy pouze vysoké příjmy, zároveň je nutné nemít příliš vysoké závazky.

Nicméně, je nutné říct, že o hypotéku mohou žádat až 4 osoby ze 2 domácností, přičemž banka posuzuje vhodnost žadatelů coby skupiny. Pokud tedy o úvěr žádá student s občasnými přivýdělky a osoba se stabilním příjmem, např. rodiče mající příjmy ze zaměstnání, nic nebrání schválení úvěru za předpokladu, že budou splněny i ostatní výše uvedené podmínky, tj. maximální splatnost, existence vhodné zástavy.

V okamžiku, kdy žadatel „student“ má dostatečně vysoké a stabilní příjmy, lze provést změnu úvěrové smlouvy tak, že zbylí žadatelé budou ze smlouvy vyvázáni. V tomto případě není nutné čekat na konec fixace úrokové sazby, změnu lze provést za poplatek cca 5 000 . Banka bude tuto změnu schvalovat a umožní ji pouze v situaci, kdy by změna podmínek smlouvy neohrozila její splácení, tj. bude prověřovat:

- výši a stabilitu příjmů žadatelů o úvěr po změně,

- výši závazků žadatelů o úvěr po změně.

Spolužadatelé o úvěr, kteří studentům dopomohou k hypotéce musí počítat s tím, že jim splátka úvěru bude vstupovat do závazků v případě, že sami splácí úvěr. Pokud je splátka hypotéky příliš vysoká, omezuje to možnosti spolužadatelů získat spotřebitelský úvěr či třeba výhodně refinancovat hypotéku, s níž financovali své vlastní bydlení.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky