Recepty z lokálních surovin: noky se švestkovo-hruškovou omáčkou
Jak chutná podzim? Právě tak jako naše noky se švestkovo-hruškovou omáčkou. Pokrm, který je dokonale vyvážený, protože sladkou chuť ovoce doplňují nadýchané tvarohové noky. Nechybí ani křupavý komponent v podobě opražené strouhanky smíchané s trochou cukru a voňavou skořicí.
Pokud nemáte domácí džemy nebo povidla, jednoznačně doporučujeme Náš džem ŠVESTKA – HRUŠKA od firmy Petr Kareš – Ovocnářská farma KAREŠ. Ovocné dobroty exkluzivní chuti, které získaly v Královéhradeckém kraji ocenění Regionální potravina.
Zdroj fotografií a textu Akademie kvality.cz
Recept na noky se švestkovo-hruškovou omáčkou
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 30 minut + 2 hodiny na odležení těsta
Náročnost: **
Ingredience:
1 vejce
1 žloutek
270 g měkkého tvarohu
90 g bílé strouhanky
30 g másla
25 g cukru
vanilkový cukr
sůl
citronová kůra
rum
Omáčka:
1 sklenička džemu Náš džem ŠVESTKA – HRUŠKA od firmy Petr Kareš – Ovocnářská farma KAREŠ
cukr krupice
rum
solamyl
Postup:1. Máslo necháme povolit při pokojové teplotě, ušleháme s cukrem do pěny a pozvolna vmícháme vejce a žloutek. Poté přidáme tvaroh a ostatní suroviny. Necháme odležet asi 2 hodiny v ledničce a polévkovou lžící tvarujeme noky. Vaříme v lehce ochucené vodě podle velikosti noků 5–8 minut.
2. Strouhanku opražíme na pánvi, poté přidáme skořici a cukr. Hotové noky obalíme ve strouhance.
3. Na omáčku necháme rozpustit povidla s trochou vody. Přidáme rum a cukr podle chuti. Nakonec zahustíme solamylem, který si rozmícháme zvlášť ve studené vodě.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Zavařování a vaření
- Solární panely: Nezbytnost kontroly a řízení rizik jsou klíčové
- Kvalitní spánek začíná u kvalitního povlečení. Proč se laciným lůžkovinám raději vyhnout?
- Plyn zahajuje rok 2025 růstem: Vývoj v USA a Evropě
- 6 možných využití zásadního trendu roku 2025: bateriových úložišť
- Novým předsedou Rady ERÚ je Jan Šefránek
- Stav zásob plynu v Česku pokračuje v poklesu a blíží se naplněnosti zásobníků na 61 %, stav je oproti loňskému roku o 26 % nižší