Recepty z lokálních surovin: zapomenuté škubánky naslano

A máme je konečně tady, staročeské škubánky. Oblíbený pokrm našich babiček, dědečků i rodičů. Naprosto jednoduché jídlo, jehož základem jsou samozřejmě brambory. A pokud dříve nebylo na špek, slaninu nebo bůček, zůstalo jen u směsi již zmiňovaných brambor, hrubé mouky a soli. My vám ovšem nabízíme „vymazlenou“ variantu škubánek plnou lahodných surovin. Kromě ovčího sýra si pochutnáte na jedinečném Zlatém bůčku od firmy Plzák z Plzně. Díky své chuti a kvalitnímu složení byl tento masný výrobek nedávno oceněn značkou Regionální potravina.

Škubánky - oblíbený pokrm našich babiček

Zdroj fotografií a textu Akademie kvality.cz

Recept na škubánky s bůčkem

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 50 minut

Náročnost: *

Ingredience:

1 kg brambor – varný typ C

300 g hrubé mouky

100 g vepřového bůčku "Zlatý Bůček" od firmy Plzák z Plzně

150 g ovčího sýra

100 ml smetany 33%

sůl

černý pepř

Postup:

1.   Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Vaříme v osolené vodě 15 minut. Poté brambory scedíme, ale vodu si uchováme. Vodu nalijeme zpět do půlky brambor. Nahoru nasypeme mouku a pod pokličkou vaříme na malém ohni. Po 20 minutách je mouka propařená a bramborovou směs rozšťoucháme do hladka. Směs vařečkou roztíráme po stěnách hrnce, až se bramborymoukou spojí.

2.   Smetanu provaříme a necháme v ní rozpustit ovčí sýr. Dochutíme solí a pepřem.

3.   Škubánky tvarujeme lžící namočenou v oleji.

4.   Na hotový pokrm dáme plátky uzeného bůčku.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zavařování a vaření