dTest radí, jak vybrat kávovar - možný vánoční dárek
Ať už vybíráte kávovar pro sebe nebo jako vánoční dárek pro své blízké, mohou se vám hodit užitečné postřehy k základním typům. Shrnula je pro vás šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová.
Automatický kávovar
· Jeho velkou výhodou je vysoká nezávislost na člověku a příprava espressa stisknutím jediného tlačítka. Obsahují zásobníky na vodu a zrnka kávy, mají odpadní zásobníky na použitou kávu a většinou i displej pro snadné ovládání.
· Hodí se do míst, kde lze předpokládat jejich hojné vytížení. Cena jednoho šálku se odvíjí od kvality kávy, kterou pořídíte. Může se dostat pod jednu korunu, ale také nad deset korun za jeden šálek espressa.
· Kvalitní automatický kávovar by měl mít možnost nastavit jemnost namletí kávy, protože ta ovlivňuje její výslednou chuť. Většinou má i přívod pro mletou kávu.
·
Důležité je, aby měl přístroj nastavitelnou
výšku výpusti kávy, protože pro různé variace espressa, například lungo,
jsou zapotřebí vyšší skleničky. Součástí kávovaru je vždy vývod
s parní tryskou pro přípravu pěny z mléka – jedině tak totiž připravíte mléčné
varianty espressa jako cappuccino, caffe latte nebo latte macchiato. Dražší
kávovary jsou vybaveny příslušenstvím s názvem cappuccino tower (náhubek, který
se nasadí na hubičku s parní tryskou a pomocí připojené hadičky si sám čerpá
mléko přímo z krabice) nebo přímo nádržkou určenou pro mléko. Takové
příslušenství zvládne připravit mléčnou pěnu automaticky.
Kávovar na kapsle
· Tento typ je určen především do domácností, případně do firem, kde nebude tak hojně využíván.
· Cena jednoho šálku espressa nebo jeho mléčné variace je ve většině případech předem určena, protože pro jednu značku kávovarů lze použít pouze určitý typ kapslí. S tím souvisí do značné míry omezený výběr. Jste-li tedy milovníky specialit a výběrových druhů kávy, sáhněte spíše po pákovém přístroji.
· Na druhou stranu vám může kapslový kávovar vyhovovat v případě, že nechcete nad přípravou moc přemýšlet, ale zároveň si chcete pochutnat na espressu. Další výhodou je čerstvost kávy. Pokud ji nepijete moc často a mletá káva ve vaší kuchyni ztratí vůni dávno předtím, než ji spotřebujete, máte v případě hermeticky uzavřených kapslí k dispozici vždy čerstvou porci.
· Kapslové kávovary na rozdíl od automatických neumožňují, až na výjimky, připravit dva šálky současně. Z pohledu použití a zejména údržby jsou však podstatně jednodušší. K přípravě kávy stačí pouze umístit kapsli do zásobníku a stisknout tlačítko.
·
Kapsle jsou prodávány v baleních po několika
kusech, a pokud si koupíte například balení cappuccino, jeho součástí jsou i
kapsle se sušeným mlékem. Snadno tak připravíte espresso
i s mléčnou pěnou. Luxusnější modely kapslových kávovarů jsou vybaveny parní
tryskou, s níž lze mléčnou pěnu připravit manuálně, nebo automatickým
napěňovačem mléka.
·
Největšími slabinami kávovarů na kapsle jsou
vysoké provozní náklady a zátěž životního prostředí. Z finančního hlediska
vyjdou kapsle obvykle citelně dráž než klasická mletá káva
a cenou se blíží spíše výběrové kávě z malých pražíren. Z hlediska ekologie je
pak problém jednorázová kapsle, která se skládá většinou z hliníku, plastu,
papíru nebo kombinace těchto materiálů. Příprava jednoho šálku tak produkuje v
poměru s obsahem kapsle velmi vysoké množství odpadu.
Pákové kávovary
· Tyto kávovary nemají zásobník na kávu, ze kterého by ji automaticky čerpaly, pokaždé tak musíte naplnit sítko novou dávkou mleté kávy.
· Sítko je umístěno ve speciálním držáku, který se nasazuje na kávovar jakoby pákovým pohybem. Od toho se odvíjí název typu kávovaru. Průtok vody se zapíná a vypíná manuálně. Automatické dávkování tu nečekejte.
· Pákový kávovar znáte z kaváren nebo restaurací. Kvalita kávy je v tomto případě poměrně dost závislá na obsluze, respektive na jejích zkušenostech s přípravou espressa, proto na stejném kávovaru může znalec připravit opravdu chutnou kávu, zatímco od začátečníka bude výsledek horší. Při přípravě espressa v pákovém kávovaru je rozhodující množství namleté kávy, její upěchování, samozřejmě samotná kvalita kávy, doba louhování a další faktory.
·
Pro přípravu espressa v pákovém kávovaru lze
použít mletou kávu nebo porcovanou
v takzvaných E. S. E. (Easy Serving Espresso) sáčcích. Jsou praktické, protože
nezašpiní sítko,
a jednoduše je vyhodíte. Chuťově lepší espresso však připravíte z čerstvě
namleté kávy.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Radioporadna: Bezpečné otužování. Jděte pěkně postupně krok za krokem, začít můžete odolností u studené sprchy (audio)
- Vápník v bojleru může zvýšit energetickou náročnost až o 10 %. Jak snížit náklady na ohřev vody?
- Online Plus: Je potřeba na internetu ověřovat věk? (audio)
- Zahrádkářské tipy: Někdo mu říká amarylis, ale je to hvězdník (audio)
- Vánoce v zoo: Štědrý den za korunu i soutěž
- Když Ježíšek potřebuje dodávku: jak na vánoční dárky, které kurýr nezvládne