Má pozdní splácení vliv na refinancování hypotéky?

Banka, u které budete žádat o hypotéku na refinancování svého stávajícího závazku, bude pečlivě zkoumat vaši úvěrovou historii, to se týká všech závazků, nejen hypotéky. Banky konkrétně zajímá:

- jaké jsou měsíční splátky vašich závazků,

- jestli se u těchto závazků opožďujete se splácením,

- jaká je doba do splacení závazků,

- jaká je aktuální výše závazků.

Nejen potíže s refinancováním, ale i s možností čerpat další úvěry

Bez ohledu na typ úvěru, pokud máte potíže se splácením svých úvěrů, projeví se to negativně na možnostech refinancování. Konkrétně:

- Opožděná splátka hypotéky bude znamenat ztrátu možnosti tzv. zjednodušeného refinancování, u kterého žadatel neprokazuje příjmy, nový odhad nemovitosti apod.

- Opožděná splátka úvěru všeobecně může znamenat zamítnutí žádosti o hypotéku. Problém jsou zejména pozdní splátky úvěrů z posledních 12 měsíců a opakované pozdní splátky. V těchto případech banky často žádosti zamítají.

Pozdní splátka může zhoršit vyjednávací pozici u stávající banky

Pozdní splátky úvěru vám nijak nebrání pokračovat ve splácení u stávající banky. Zde však může dojít k tomu, že budete mít horší vyjednávací pozici při smlouvání o úrokové sazbě s tím, že banka vám dokonce může nabídnout vyšší sazbu z důvodu pozdního splácení. Zde tedy může dojít k paradoxní situaci, že klientovi majícímu potíže se splácením dokonce splátka dále vzroste z důvodu vyšší úrokové sazby.

Důležité je uvědomit si, že pozdní splátka úvěrů komplikuje vaši schopnost čerpat levné úvěry všeobecně. Například, opakované pozdní splátky spotřebitelského úvěru vám mohou zkomplikovat:

- refinancování hypotéky,

- konsolidaci závazků, kdy své spotřebitelské úvěry refinancujete do jediného úvěru,

- možnost získání kreditní karty či kontokorentu.

Banky nad staršími prohřešky zpravidla přivírají oči

Informace o pozdních splátkách zůstává v bankovním registru 4 roky po doplacení úvěru. Jak již bylo zmíněno výše, problémy nastávají v případě opakovaných prohřešků a pozdních splátek v uplynulých 12 měsících. Pokud jste se např. jedenkrát opozdili se splátkou svého úvěru, kdy k tomuto došlo před 3 roky, nebude to mít na refinancování hypotéky či čerpání nových úvěrů pravděpodobně žádný vliv.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Hypotéky