Vánoce s recepty z místních surovin: africký sumeček a houbový Kuba

Rok se s rokem sešel a začínají Vánoce. Přestože mohou být letos trochu jiné než obvykle, nenechte se o ně ochudit. Abyste se naladili na tu správnou atmosféru, provoňte váš domov lahodnými recepty.

Kdo miluje houby, nejspíše neodolá tradičnímu staročeskému štědrovečernímu pokrmu, nazvanému houbový Kuba. A protože k vánoční večeři bezpochyby patří ryba, doplnili jsme ho o afrického sumečka. Kde chovají jedny z nejlepších u nás? Na Vysočině, konkrétně v Zemědělském družstvu Hrotovice. Chov sumečka afrického zahájili v roce 2019. Můžete zakoupit přímo filety, které jsou baleny vakuově bez obsahu přídatných látek. V mase nenajdete žádné kosti. Jeho skvělá kvalita byla navíc oceněna Regionální potravinou za Kraj Vysočina.

K vánoční večeři bezpochyby patří ryba - sumeček

Zdroj fotografií a textu Akademie kvality.cz

Recept na afrického sumečka a houbového Kubu


Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 60 minut

Náročnost: **

Ingredience:

1 kg SUMEČEK AFRICKÝ - FILET S KŮŽÍ od Zemědělského družstva Hrotovice

50 g hořčice

30 g hladké mouky

250 g krup

50 g sušených hub

1 cibule

2 stroužky česneku

30 g másla

1 lžíce nakrájeného kopru

Postup:

1.   Sušené houby zalijeme litrem vody a přivedeme k varu.

2.   Vaříme na mírném ohni 10 min. Vývar scedíme.

3.   Cibuli nakrájíme najemno a orestujeme na oleji, aby změkla. Přidáme prolisovaný česnek
a minutu mícháme. Přidáme kroupy a zalejeme vývarem. Vaříme kroupy do měkka. Když jsou kroupy měkké, vývar vyvaříme, stáhneme z ohně, přidáme houby z vývaru, máslo, kopr. Zamícháme a dochutíme solí, pepřem a hořčicí.

4.   Sumečka nasolíme z obou stran, stranu bez kůže potřeme hořčicí a posypeme moukou.

5.   Rozpálíme si pánev, přidáme olej, položíme rybu kůží dolů. Oheň stáhneme a pomalu opékáme cca 4 min. Přidáme lžíci másla a rybu přeléváme máslem, dokud není hotová.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zavařování a vaření