Zimní recepty: jogurtová polévka s pečeným lilkem
V zimním období si více než jindy pochutnáme rádi na nějaké vydatné polévce. Už jste do ní zkusili dát bílý jogurt z kozího mléka? Při jeho zapracování musíte být trpěliví, ale výsledná chuť rozhodně stojí za to! Je třeba ovšem vybrat nějaký kvalitní, což rozhodně můžeme tvrdit o letošním vítězi Jihočeského kraje v soutěži Regionální potravina, Farmářském kozím jogurtu bílém Nubijka od Jany Drobilové Holcové z Farmy v Marinkách. Jogurt zraje v kelímku a je vyroben z plnotučného nestandardizovaného mléka Anglonubijských koz.
Zdroj fotografií a textu Akademie kvality.cz
Recept na jogurtovou polévku s
pečeným lilkem
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: **
Ingredience:
4 lžíce oleje
1 velká cibule, nakrájená na čtvrtky
1 půlka celeru, nakrájeného na čtvrtky
2 mrkve, nakrájené na půl
2 ks bobkového listu
5 ks celého pepře
50 g rýže
30 g hladkolisté petržele
20 g kopru
1 kg lilku
400 g FARMÁŘSKÝ KOZÍ JOGURT BÍLÝ NUBIJKA od Jany Drobilové Holcové
2 stroužky česneku
1 vejce
1 citron
Postup:
1. Troubu si předehřejeme na 170 °C. Lilek propícháme všude po stranách nožem a dáme do trouby na cca hodinu, dokud není měkký. Lilek necháme vychladnout.
2. Založíme si vývar. Do hrnce dáme cibuli, mrkev, celer, bobkový list, pepř a litr a půl vody. Necháme zavařit a pomalu táhneme 30 min. Vývar scedíme.
3. Do vývaru nasypeme rýži a uvaříme ji do měkka.
4. Lilek rozřízneme napůl a vydlabeme střed, půlku lilkové směsi přidáme do vývaru a vše rozmixujeme do hladka.
5. Ve velké míse smícháme vejce, jogurt a prolisovaný česnek. Přidáme naběračku polévky a prošleháme. Postupujeme stejně, dokud nespotřebujeme polovinu polévky. Je důležité přidávat polévku po malých částech, aby se jogurt nesrazil.
6. Ohřátý jogurt nalijeme do rendlíku ke zbývající polévce a zamícháme a dochutíme solí a pepřem.
7. Druhou polovinu lilku rozmačkáme vidličkou a dochutíme solí, pepřem, citronovou kůrou, šťávou a přidáme nasekané bylinky.
8. Polévku ještě prohřejeme na mírném ohni, polévka se nesmí vařit. Při servírování dáme lilek doprostřed talíře a zalijeme polévkou.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Zavařování a vaření
- Čína a nástup elektromobilů: Co znamená pro ropný průmysl?
- V roce 1989 činil měsíční nájem průměrného bytu v Praze 358 korun. Dnes vyjde dráž jediný metr čtvereční, neboť průměrný nájem nyní v metropoli vychází na 367 korun právě za metr čtvereční
- Vápník v bojleru může zvýšit energetickou náročnost až o 10 %. Jak snížit náklady na ohřev vody?
- ČEZ spustil první ultrarychlou veřejnou dobíjecí stanici s integrovanou akumulací v ČR
- Stačí průměrná mzda na průměrné bydlení?
- Interview Plus: Hrnčíř: Energie nám uměle zdražuje Evropská unie (audio)