Na Hromnice s palačinkou v ruce!

La Chandeleur po našem Hromnice neboli svěcení svící je svátek, který se slaví 2. února, málo kdo však ví, že je zároveň vynikající příležitostí k vytvoření pořádné kupy palačinek. Právě tento den se totiž ve Francii připravují snad v každé rodině tenoučké sladké palačinky, crepes. Ty symbolizují svým tvarem a zlatavou barvou slunce a jsou s nimi spojeny různé tradice – říká se, že ten, komu se podaří obrátit palačinku jednou rukou, zatímco ve druhé drží minci, má po celý rok zaručeno bohatství a štěstí.

Ve Francii jsou na svátek Hromnic tradičním pokrmem palačinky, které symbolizují slunce a přivolávají a vítají nadcházející jaro. Zatímco u nás v Česku preferujeme palačinky s marmeládou nebo oříškovým krémem, Francouzi si pochutnávají na crepes pouze s krupicovým cukrem a citrónem.

Uspořádejte si v rodinném kruhu palačinkový den a zasoutěžte si společně o vytvoření té nejlepší a nejoriginálnější palačinky. Aby palačinky byly hračka a nepřipalovaly se, představuje značka Tefal revoluční novinku, pánve nové generace G6.

Tenké sladké palačinky crepes patří k Hromnicím


Palačinky podle šéfkuchaře Ondry Slaniny

Suroviny

·         250 ml mléka 

·         2 vejce 

·         160−200 g polohrubé mouky 

·         špetka soli a cukru 

·         30 ml oleje

Náplň

·         250 g tučného tvarohu

·         2 vanilkové cukry

·         50 g krupicového cukru

·         30 g rozinek

·         100 g jahodové marmelády

·         200 g jahod

 

Z mléka, vajec, mouky, soli, cukru a oleje připravíme hladké těsto. Rozpálíme palačinkovou pánev a postupně upečeme palačinky. Hotové potřeme marmeládou a tvarohem smíchaným s vanilkovým cukrem a rozinkami. Složíme či srolujeme a doplníme jahodami.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zavařování a vaření