Raw veganka Pavla: Co teda vlastně jím? Ovoce, zeleninu a čokoládu!
Dobrý den, Pavlo. Jste první vitariánsky
se stravující člověk, kterého potkávám :) Předpokládám, že naprostá většina
zákazníků na tom bude podobně. Dovolím si na úvod pár hlášek – které
z nich jste si už v životě vyslechla?
Raw dieta? A co jako teda jíš?
Raw dieta? To asi nic nejíš, viď?
To jíš jenom zeleninu od rána do večera?
Bože, co to je zase za módu?
No vypadáš teda hrozně, asi to moc nesvědčí.
A k čemu to má být dobrý?
Kdyby ses najedla normálně, bylo by ti líp?
Slyšela jsem
většinu z nich v různých obměnách. Ze začátku mi to vadilo, snažila jsem se
„obhajovat“, „bránit“, ale časem jsem si zvykla a snažím se narážky příliš
nekomentovat. Nejbližší rodina (manžel a dcery) ví, že jsem „divná“ a dávno si
zvykli. Navíc jsme celá rodina vegani, takže raw vegan je prostě jen drobná
odchylka.
Kamarádi berou mé
jídlo v pohodě, zvykli si a někteří si i dělají legraci, že jsem je „zklamala“,
když ani po tolika letech nejsem na práně.
Předpokládám, že pokud někde řeknete, že
jste vitariánka, asi to nezůstane bez odezvy. S jakými reakcemi se
setkáváte nejvíce – s údivem, zvědavostí, kritikou? Je pro Vás náročné
najít vyhovující restauraci, nakoupit si u nás potraviny v potřebné
kvalitě atd.?
Já to jen tak „na
potkání“ lidem neříkám, spíše, když řeším, že si něco od někoho kupuju, jako od
Vás :), nebo výjimečně v restauraci. Dříve jsem tento způsob stravování více
propagovala. Teď, když se setkám s nějakou reakcí, tak je to většinou zvědavost
– co jíš, kde to kupuješ, dá se to „vydržet“, není Ti v zimě zima … apod. Ty
negativní reakce se snažím nechávat bez odezvy nebo s odezvou typu – no jo,
každý má něco, mně to takto vyhovuje. Občas se setkávám s postojem, že mám
možná ortorexii – psychickou poruchu týkající se zdravé stravy.
Obecně do
restaurací moc nechodím (a to ani před covidem), a pokud ano, tak do raw nebo
vegan restaurací, kde to, co si chci dát, lehce vysvětlím. Protože jsme doma
vegani všichni, společně chodíme do vegan restaurací, kde není problém objednat
si salát, fresh juice. Tyto restaurace se teď i snažíme podporovat, snad i více
než dříve.
Když jdu někam s
širší rodinou nebo kamarády, neřeším to, dám si fresh juice nebo nic a najím se
pak doma. Nemám problém nejíst, když ostatní jedí.
Nakupování není u
nás problém – to asi nebylo nikdy. Jím hodně ovoce, zeleniny, méně semínek a
ořechů. Ovoce a zeleninu nakupuju, pokud to jde, lokální, na trzích (teď je to
tedy trochu problém), od známých, ale i v běžných obchodních řetězcích. Sušené
ovoce mám vytipované, kde mají které dobré, ale v zásadě jím ze sušeného ovoce
jen medjoul datle, fíky a občas rozinky, švestky, jabka a hrušky.
Bio kvalitu u
většiny potravin už neřeším, tam je často i problém, že kvalita bio potravin
neodpovídá ceně, zvláště nyní v zimě, kdy k nám ovoce putuje přes půl světa,
podtržené, často pak ani nikdy nedozraje. U některých druhů ovoce a zeleniny je
značný rozdíl, když jsou v bio kvalitě, třeba citrusy, hroznové víno, u
některých je ten rozdíl skoro neznatelný, a to třeba u banánů. Navíc bio ovoce
a zelenina se zvláště přes zimu dováží z daleka, což sebou nese značnou zátěž
na životní prostředí.
Nevyhýbám se
exotickému ovoci – mám ho moc ráda, i když si často říkám, že správnější by
bylo žít přes zimu jen na lokálních jablkách, nemám to tak – jím hodně banány,
citrusy a ráda ochutnávám nové věci, z nichž některé jsem si oblíbila –
cherimoya, passion fruit, granadilla, a jiné zkusím třeba jednou, ale zas tak
mě nenadchnou, a už je znovu nekoupím.
V zimě jím určitě
více oříšků, teď zkouším klíčit pohanku a hodně čokolády, tu miluju! A někdy
oříšková a semínková mléka.
V létě se snažím
maximálně využívat českých zdrojů ovoce, nebo místního ovoce, kde zrovna jsem.
Vitariáni
jedí vše, co neprošlo tepelnou úpravou nad 42 stupňů – je tato moje definice
správná? Načteno o tom nic moc nemám, můžete mi prosím vysvětlit, proč zrovna
42 stupňů?
Tepelná úprava se u raw vegan (tak se jim říká v anglicky
mluvících zemích, a to proto, že jsou to vlastně takoví vegani, co jedí jen
„syrové“ jídlo) uvádí zhruba 42-45 stupňů, a to proto, že při této teplotě se
ničí enzymy a některé vitamíny, naopak se lépe vstřebávají některé organické
minerály, tepelnou úpravou přichází potraviny o některé výživové látky.
Já osobně jím převážně ovoce a zeleninu tak, jak vyrostla,
maximálně mixuju a na podzim suším. To tvoří tak 80% mé stravy, zbytek jsou pak
nějak upravené / usušené ovoce, zákusky, placky, krekry ...
Když nechám stranou hloupé řeči zmíněné
výše, je tu něco, co mě osobně doopravdy zajímá u raw se stravujících lidí – To
Vám není zima??? Ne že bych v létě také neměla chuť hlavně na ovoce a
zeleninu, ovšem zimu bez horké polévky si nedovedu představit..
Zima mi bývá, ale
bez ohledu na to, co jím nebo nejím. Zima mi je, když se špatně obleču, když
jsem málo spala, jsem unavená.
Asi není dobré,
když přijdete z podzimní vycházky, dát si meloun, vyzkoušeno, to fakt tělu
energii moc nedodá. Ale není problém si dát jablko nastrouhané se skořicí a
datlema, nebo českýma rozinkama! To je prostě super! Dokážu to jíst i v zimě na
sjezdovce. Stejně tak jsou v pohodě pomeranče s banánem. Je taky dost
„zahřívacího“ koření, které se dá do jídla přidat – zázvor, kurkuma, chilli,
pro mě i kakao (i když tak asi není definováno), česnek.
A zima mi kvůli
jídlu není. Teplé jídlo mi nechybí.
Jak se vlastně stane, že někdo
z klasického jídla přejde na vitariánství? Předpokládám, že se to nestane
přes noc :) Jaká byla Vaše cesta? Jak dlouho už raw stravu „držíte“?
Já raw stravu „nedržím“, není to žádné vědomé omezování, já
tak jím, baví mě to, chutná mi to a je mi po tomto jídle fajn :)
Raw stravu jím skoro 9 let, nemám přesný začátek nikde
poznačený, předtím jsem byla ale nějakou dobu vegan a dlouhé roky předtím
vegetarián. Maso mi postupně přestalo chutnat, ze začátku v tom nebyly žádné etické
důvody, ty se přidaly až mnohem později. Takže jsem maso prostě nejedla, ale
jedla jsem relativně hodně sýrů. Pak se mi dostala do rukou kniha Pryč s
kyselostí od Kurta Tepperweina, která mně zaujala natolik, že jsem přestala
jíst skoro všechno pečivo (milovala jsem kdysi bagety), a ponechala si jen malé
množství kozích sýrů a začala jíst hodně zeleniny. Poté se vyřazení dočkaly
sýry, které jsem nahradila kopcem ořechů, sem tam rýže a luštěniny - a byla
jsem vegan. Na vegan stravě jsem nějaký rok asi vydržela, líbila se mi hlavně
indická kuchyně s množstvím kari a chilli. Postupně mi ale vařené jídlo začaly
nějak přirozeně nahrazovat saláty, a když už jsem z vařeného jídla jedla jen
sem tam bílou rýži a samotné fazole, narazila jsem na raw food (myslím, že s
tím způsobem stravování přišla kolegyně, která si tak léčila lupénku) a
zjistila jsem, že to je vlastně pro mě „normální“. A tak jsem začala jíst raw
:) a už mi to zůstalo. Kolegyně raw už dávno opustila.
Napřed jsem zkoušela různé raw restaurace, kde připravují
jídlo, které vypadá jako normální jídlo, jen není vařené. A byla jsem nadšena.
Jen takto se asi dá k raw stravě přilákat více lidí. Ale čím delší dobu jsem na raw, tím
jednodušeji se stravuju.
Občas
se setkám s hláškou, že když vitariáni jedí vše syrové, pak mohou jíst i
tatarák od rána do večera. Je na tom něco pravdy :)?
Není :), taky se s tím setkávám, je to vtipná narážka, co my
raw vegani na to :)
Odpověď vychází z anglického označení vitariána „raw vegan“ -
tedy základem je vegan, který nejí žádné živočišné věci.
Veganství ale není hlavně o způsobu stravování, o jakési
dietě, jak si asi mnozí myslí, je to způsob života – co nejmíň ubližovat
bytostem, které tu s námi na planetě taky bydlí, tedy nejen nejíst nic
živočišného, ale taky nepoužívat kosmetiku testovanou na zvířatech, nenosit
kožené věci atd. Prostě nevyužívat zvířata, protože jsou to naši bližní, ne
„stroje“ na výrobu masa, mléka, vajec ...
Pokud to není tajné, můžete nám říct, jak
vypadá běžný jídelníček vitariánky v Čechách – v létě a v zimě?
Co třeba musíte sledovat na rozdíl od běžně se stravujících lidí, aby Vašemu
tělu nechyběly některé důležité látky? Můžete uvést nějaká raw jídla, která
milujete a často si je připravujete? Jste spíše na sladké nebo slané věci?
Asi Vás zklamu,
ale nevím, zda jsem běžný raw vegan, nesleduju si, zda mi něco nechybí nebo
nepřebývá. Nemyslím si, že většina standardně stravujících se lidí si něco
sleduje. Prostě se řídím svým pocitem, a pokud je mi už 9 let dobře, jsem
schopná skoro denně cvičit, chodit po horách, pracovat, prostě běžně fungovat,
asi je má strava v pořádku. Nepotřebuju ujištění tabulek, že jím zdravě a jsem
zdravá. Stačí mi k tomu můj pocit.
Jsem rozhodně víc
na sladké. Jak jsem sledováním některých raw vegan kolegů ze zahraničí
zjistila, je to u lidí, kteří jedí raw delší dobu, běžné či běžnější. Z ovoce
(sladkého) lze získat více energie než ze stejného množství zeleniny.
A jídelníček –
většinou začínám až obědem, nebo prostě jídlem mezi 11h – 13h, to je skoro vždy
ovoce, pak mám nějakou svačinu, a večeři, ale jím i průběžně, mezi jídly, i
když to asi není pro tělo top.
Oběd si můžete
představit jako třeba nakrájený velký meloun (1-1,5kg), nebo maliny, borůvky,
meruňky, broskve v létě, v zimě pak mandarinky s banánem, nebo ananas s
banánem, nebo jablka s datema nebo rozinkama. Top mezi letním ovocem je pro mě
určitě meloun. Někteří příbuzní dokonce dospěli k závěru, že jím v poledne jen
melouny :)
Když mám chuť na
něco „menšího“, ale kalorického, vyhrají skoro vždy medjoul datle, to je můj
nejoblíbenější zákusek! A k nim čokoláda!
Na večeři se
snažím jíst spíše něco slaného ale ne vždy to vyjde, klidně si dám taky ovoce,
a pak nějaký zelený salát, zelené „listy“, prostě něco zeleného. Ze slaných
jídel mám ráda avokádo s rajčetem, avokádo s ledovým salátem, avokádo s
okurkou, hrášek, kukuřici, dochutím buď solí, nebo někdy česnekem a třeba i
nějakými semínky.
Když si chci něco
koupit, neomylně jdu do své oblíbené raw restaurace bistRAW & TEA na
jablečný nebo makový závin nebo na hráškovou polévku s avokádem. A taky pro
„good vibes“. Pro mě top místo v Praze!
Čím déle jím raw,
tím méně potřebuju experimentovat s různými druhy jídel a tím více oceňuju
krásu jednotlivých potravin. Nepotřebuju si připravovat jídla, která se podobají
vařené stravě, přijde mi super, že mám jídlo hotové za 10 minut - nakrájet
mandarinky a banán opravdu nezabere skoro žádný čas :).
Potkala jsem Vás vlastně jenom díky nákupu
našich ořechových másel, která jsou vydatným a bohatým zdrojem tuků, vitamínů
minerálů a bílkovin. Předpokládám tedy, že ořechy a másla tvoří podstatnou
součást jídelníčku každého vitariána. Je to tak :)?
Obecně asi ořechy
a oříšková másla tvoří velkou část jídelníčku některých raw vegan, za většinu
ale mluvit nemůžu - sama znám osobně jen tři raw vegan lidi, a u nich to tak
určitě není.
Když jsem s raw
stravou začínala, jedla jsem hodně ořechů, ale není to úplně dobré, alespoň ne
pro mě, takže tuků jím relativně málo, většinu energie přijímám z ovoce :)
Když jsme narazili na téma glykemického
indexu, rozporovala jste můj názor, že jedině nízký GI je správný. Mně ale
skutečně nejde na rozum, jak by mohl někdo jíst spousty sladkého ovoce a zůstat
zdravý a štíhlý. Vy jste ale opravdu až neskutečně štíhlá, takže nezlobte se za
tu otázku, ale – JAK TO DĚLÁTE :D??? Je podle Vás raw dieta klasickou dietou na
hubnutí, jak by si mohl někdo myslet?
Raw vegan v
podobě, v jaké ji znají lidé, když navštíví raw restauraci nebo vidí raw
recept, není vhodná na hubnutí, právě
proto, že obsahuje hodně tuků v kombinaci s cukry (ovocem). Problém nejsou ani
samotné tuky a ani samotné cukry (ovoce), problém při trávení / hubnutí je
právě kombinace tuků a cukrů. Tuky se tráví podstatně déle než cukry, proto
tuky blokují vstřebávání cukrů, když se jedí společně s tuky. Opravdu nejsem
odborník na výživu. Vše vychází z mého velmi chabého studia v této oblasti a z
vlastních zkušeností. Inspirací mi byla kniha Douglas N. Graham, 80/10/10
Stravovací program. Doporučuji :)
Nicméně, pokud by
člověk jedl opravdu jen ovoce, a žádné ořechy, semínka, s největší
pravděpodobností zhubne, alespoň je o tom dost informací na internetu. Sama s
tím mám také tyto zkušenosti. Otázka je, jak dlouho to koho bude bavit. V létě
ořechy skoro vůbec nepotřebuju, na dovolené jím třeba týden jen ovoce a večer
zeleninu a zhubnu i já. Ale hubnutí závisí i na tom, v jakém člověk je / není
stresu, kolik má fyzické aktivity. Nejsem ale odborník na hubnutí :), protože
přibližně stejnou váhu mám od maturity.
Naopak za „covidu“
jsem i já dokázala přibrat, právě proto, že jím víc, než potřebuju (tzv.
„stress eating“ = stresové jezení), a mnohem více ořechů a máku :). Ale hlavu
si z toho při své postavě opravdu nedělám.
Krása pro mě na
této stravě je jednoduchost, že po cestě vždy koupíte ovoce a zeleninu, a když
nevyžaduji tepelnou úpravu, najím se kdekoliv. Období, kdy jsem jedla složitě
připravovaná jídla, mám už za sebou.
Zmínila jste, že jste jediná vitariánka ve
Vaší rodině. Jak moc náročné je vařit ostatním členům rodiny zvlášť? Vedete
třeba děti postupně k raw dietě také?
Není to vůbec
náročné, sama si udělám salát, nebo nakrájím ovoce a připravuju tedy jen jedno
další jídlo pro zbytek rodiny.
Zbytek rodiny k
raw stravě nevedu, všichni mají rádi i vařená jídla. Takže vařím nebo teď
chodíme k okýnkům. Stravují se vegan, což je vlastně normální jídlo – jedí
hodně rýže, luštěnin, ale klidně i pizzu, hranolky nebo vegan burger. K raw
stravě nikdo neinklinuje. Ani je k ní nevedu, nevidím k tomu důvod. Jíme hodně
ovoce, zeleniny.
Máme dcery už velké,
takže mezi vrstevníky jsou jako veganky i tak rarita :), není potřeba přidávat
raw. A ani by si v tomto věku už nenechaly nic vnutit.
Myslíte si, že se někdy sama vrátíte ke
klasickému stravování? Jste raw 100% svého času nebo si sem tam dáte i normální
uvařené jídlo???
Ke klasickému
stravování se určitě nevrátím, tedy pokud jím rozumíte konzumaci živočišných
produktů. A to především z etických důvodů. Konzumace živočišných produktů je
pro mě z důvodu zneužívání zvířat nepřijatelná.
K vegan stravě
bych se asi vrátila, pokud by mně k tomu nutily vnější okolnosti – třeba
nedostatek ovoce a zeleniny v Čechách. Jinak pravděpodobně ne, stravuju se raw
už dlouho a chuť na vařené jídlo vůbec nemám, ani když ho vařím a vidím. Ale už
jsem se naučila raději neříkat nikdy. Rozhodně to teď nemám v plánu!
Vařené jídlo si
nedávám vůbec, jsem tedy zcela raw, výjimečně si dám čaj. Ale na druhou stranu
se nepídím po tom, zda slunečnicová semínka, která jím, byla opravdu sušena na
42 st., což jsem ze začátku dělala, takže buď mi chutnají a koupím si je příště
znovu, nebo mi nechutnají, a už si je nekoupím. Když jsem se do raw nadchla,
chtěla jsem, aby bylo vše 100% raw – semínka, ořechy, sušené ovoce, a čerstvé
ovoce a zelenina v bio kvalitě. Když si na to vzpomenu, usmívám se, byla to
zcela zbytečná křeč.
Když vařím rodině,
jídlo neochutnávám, nějak ho dle pocitu dochutím, zpravidla málo, tak si ho
rodina dosolí a je to vyřešeno. Za tu dobu, co to takto dělám, žádné zásadní
stížnosti ze strany členů rodiny nebyly.
Raw stravování asi není pro každého. Nebo
ano? Co byste na závěr poradila lidem, kteří chtějí žít a stravovat se
vitariánsky?
Raw strava je
taková větev vegan stravy, takže když budeme mluvit jen o stravě, ne o způsobu
života, tak si myslím, že raw strava je vhodná pro každého. Jen je v tuto
chvíli pro lidi těžké na ni přejít.
Lidé jsou zvyklí
na určité chutě, na vařená jídla, koření, zákusky atd. Jíme hodně složitě,
přitom za mě platí, že v jednoduchosti je krása! Vzpomeňme si, co jedí
nejraději malé děti – pár druhů jídla, klidně vydrží jíst jen suché těstoviny a
my jim na ně pořád nutíme omáčku :), a tak je to i s raw stravou. Kdysi byla
asi naprosto přirozená, ale vnutili jsme si na ni tu „omáčku“ v podobě vaření,
ochucování atd.
Pokud chce někdo
přejít na raw a nebyl ani vegan, je nejlepší postupný přechod. Začít ovocnou
snídaní nebo raw kaší, když bude vše ok, tak přidat raw oběd, a když bude stále
v pohodě, zařadit i raw večeři. No, a když bude mít ze začátku chuť dát si něco
vařeného, ať si to klidně dá. Časem ho ta chuť možná přejde. Anebo nepřejde,
pak mu zůstane třeba velké procento raw a jen málo vařeného. I to je určitě
super. Nebo si to prostě jen vyzkouší a bude o zkušenost bohatší. Jinak pro
začátek jsou určitě i ty raw restaurace výborná varianta – připraví Vám tam
jídlo, které vypadá jako tradiční jídlo – klidně i „koprawku“, knedlíky,
vánoční cukroví – sám už pak každý uvidí, kam ho raw strava zavede.
Děkuji za rozhovor a přeji hodně sil a
zdraví :)
Nutspread.cz
Český výrobce 100% ořechových másel. Bez přidaného cukru, lepku nebo palmového oleje, pečlivě vybráno jenom z těch nejlepších ingrediencí. Široký sortiment, vynikající chuť i konzistence. S nízkým obsahem sacharidů a nízkým glykemickým indexem zasytí na dlouhou dobu a nerozkolísají hladinu krevního cukru. Zato obsahují velké množství hořčíku, zinku i železa, minerály a zdravé tuky.
Přesvědčte se sami, že i zdravé věci mohou skvěle chutnat.
Více informaci na: www.nutspread.cz
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Vodovodní škody: zrádný (nejen) zimní nepřítel
- Podpora bydlení v Česku nerozšiřuje nabídku. Potřebujeme nastartovat obecní bydlení, říká Prokop (audio)
- Budňanská skála v Karlštejně je geologický unikát. Nabízí pohled na hranici dvou vývojových období (Výlety) (audio)
- Petr Fischer: Může dětem vadit, že neumí ve škole držet tužku? (Názory a argumenty) (audio)
- Advent v Livignu: Tradiční oslavy a kouzlo Vánoc v srdci italských Alp
- I v českých hotelech by se během příštího roku mohla objevit robotická recepční (Věda Plus) (audio)