Sladké recepty: pohanková kaše s mandlovým mlékem a karamelizovanými jablky a hruškami
Určitě jste už někde zaslechli, že je pohanka velmi cenná potravina. Její předností je např. obsah rutinu, který zpružňuje a posiluje naše cévy. Víte ale, jak ji připravit, aby vám zároveň chutnala? Uvařte ji protentokrát na sladko, a to v mandlové alternativě mléka se skořicí. Použijte med a dochuťte ji zkaramelizovanými jablky a hruškami, které dodají pokrmu šmrnc. Protože je pohanka přirozeně bezlepková a klasické mléko jsme nahradili mandlovým nápojem, mohou si na této dobrotě pochutnat i celiaci a lidé trpící alergií na mléčnou bílkovinu nebo laktózovou intolerancí.
Zdroj fotografií a textu Akademie kvality.cz
Recept na pohankovou kaši s mandlovým mlékem a karamelizovanými jablky a hruškami
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 40 minut (24 h na namočení pohanky)
Náročnost: *
Ingredience:
300 g pohanky
400 ml mandlového mléka
40 g másla
3 jablka
3 hrušky
cukr krupice
Postup:
1. Pohanku namočíme do studené vody přes noc. Poté pohanku přecedíme a dáme vařit s mandlovým mlékem a mletou skořicí. Přibližně za 15 minut je pohanka hotová. Můžeme ji nechat vcelku nebo ji můžeme rozmixovat tyčovým mixerem úplně na kaši.
2. Do kaše přidáme 20 g másla a dochutíme ji medem. Můžeme dát i špetku soli.
3. Na pánvi nebo v kastrůlku se silným dnem zahříváme cukr. Jakmile začne vytvářet hrudky, protože se nerozpouští rovnoměrně, plamen stáhneme. Cukr dále mícháme, aby se hrudky rozpustily. Karamel ještě párkrát zamícháme, aby se spojil a všechen cukr roztál. Zalijeme trochou vody a necháme karamel odvařit. Do karamelu se zbytkem vody přidáme máslo a nakonec v karamelové omáčce prohřejeme jablka s hruškami.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Zavařování a vaření
- Jak prodat a koupit nemovitost s hypotékou?
- ANB: Počet neplatičů nájemného v ČR přes prázdniny stoupl, atakuje tři procenta všech nájemníků
- Věděli jste, že Rolls-Royce není jen značka aut
- Moderní kotelny šetří energie i peníze
- Dřevostavby si získávají oblibu díky dobrým tepelně izolačním vlastnostem (Hobby magazín) (audio)
- Na co nezapomenout při zazimování chaty či chalupy?