Dokonalý krém na cupcaky: vyberete si raději šlehačkový, nebo máslový?

Krém je stejně důležitý jako nadýchané těsto

Nadýchané těsto a jemný, akorát sladký, perfektně vyšlehaný a ochucený krém – spojení, jenž tvoří cupcake snů. Přestože propracovat se k uspokojivému výsledku kolikrát stojí hned několik pokusů, není z toho třeba dělat vědu. Vsaďte na ozkoušené krémy profesionálů a nechvátejte. Perfektní krém si žádá svůj čas.

Pokud se chystáte na pečení cupcaků, určitě nepodceňujte přípravu krému, který je stejně důležitý jako nadýchané a vláčné těsto.

Krém č. 1: Šlehačka + mascarpone

Jedním z nejoblíbenějších krémů pro zdobení cupcaků je kombinace šlehačky a tvarohu (př. mascarpone) v poměru jedna ku jedné. „Nejdříve je třeba vyšlehat samotnou smetanu ke šlehání a potom pomalu přidávat a zašlehávat tvaroh nebo mascarpone. Nejdůležitější je šlehat opravdu pomalu, jinak vám krém zřídne,“ dělí se o zkušenosti profesionální cukrářka Olga Ceralová z Dortisimo.cz.

Krém č. 2: Bílky + máslo

Základní bílkovo-máslový krém představuje cukrářskou klasiku, kterou lze použít také na cupcaky. Nejdříve je třeba svařit voducukrem. Dále se vyšlehá změklé máslo do pěny s cukrem. Samotné bílky se vyšlehají v tuhý sníh a pak se do nich postupně vmíchá teplý rozvar. Až na závěr se promíchají obě hmoty dohromady – bílková i máslová. „Kombinací bílků a másla vzniká krém, se kterým se dobře pracuje a lze ho libovolně dochutit, ale použít se dá i v základní úpravě bez příměsí,“ vysvětluje cukrářka Olga Ceralová.

Nebojte se dochucení

Když máte krém ve výborné konzistenci, přichází čas na dochucení. Při dochucení přidávejte přísady postupně a pomalu, abyste neztratili dobře odvedenou práci na šlehání krému. Vyzkoušejte kromě vanilky nebo čokolády také redukované ovoce či skořici. Pokud nemáte rádi všední chutě, kápněte do krému podle své chuti třeba oblíbený vaječný likér. 

(Ne)existuje zdravější varianta?

Aby krém dosáhl ideální konzistence a dalo se s ním pracovat žádoucím způsobem, tuk je v něm nezbytný. „Krémy jsou poměrně tučné všechny, ať už ty z másla, z mascarpone nebo šlehačky. Není to tedy vhodná součást redukčního jídelníčku. Ale sladké většinou nejíme úplně denně, takže čas od času není na tučném krému v cupcaku nic špatného nebo nezdravého,“ říká Olga Ceralová. Nicméně ti, kteří se vyhýbají laktóze, mohou použít speciální šlehačku bez laktózy a výborný krém se samozřejmě dá vyrobit i pro diabetiky.

 

Gelové barvy Magic Colours, které koupíte na Dortisimo.cz, využijete nejen pro ozvláštnění vrchních krémů na cupcaky, ale také pro obarvení fondánu, marcipánu nebo makronek. Barva je vysoce koncentrovaná a díky gelové struktuře zajistí, že hmota, kterou barvíte, zůstane ve stejné konzistenci i po obarvení. K dispozici je řada odstínů včetně olivově zelené, meruňkové, tělové nebo neonově oranžové.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky