RAW velikonoční beránek je plný oříšků, švestek a máku
Mnozí si svátky jara bez beránka ani nedovedou představit. Co jej takhle vyzkoušet v RAW verzi, která je plná oříšků, švestek, máku, zkrátka která je lahodná a jen se po ní zapráší? Velikonoční beránek zasytí, potěší chuťové pohárky, a navíc dodá tu správnou energii! „Často jsou to právě dezerty, které jsou tím prvním krůčkem k odhodlání následně ochutnat i další typy raw jídel, než jsou ta sladká," přitakává Stanislav Petříček z bistRAWveg.
Recept na nepečeného velikonočního beránka
SUROVINY NA FORMU O VELIKOSTI 29 cm
KORPUS:
180 g kešu ořechů
170 g slunečnicového semínka
110 g sušeného kokosu
3 lžíce sirupu (agáve, čekanka, javorový, …)
2 lžíce roztaveného kakaového másla
špetka mořské soli
1-2 lžíce vody (dle potřeby)
NÁPLŇ
245 g mletého máku
135 g sušených švestek
35 g rozinek
30 g datlí
3 lžíce sirupu (datlový, agáve, javorový, čekankový)
2 ks rozinky (na oči)
1 ks goji (na čumáček)
stužka
Pro lepší stravitelnost, chuť a vstřebatelnost výživových
látek ořechy a semínka předem namočíme do vody a následně usušíme při nízké
teplotě.
Ovoce používáme natural (nesířené) a jsou-li datle a švestky příliš suché, namočíme je před zpracováním na 30 min. do vody.
POSTUP:
V robotu s „S“ nožem zpracujeme suché suroviny na korpus na sypkou jemnou směs. Přidáme sladidlo a kakaové máslo a promícháme. Dle potřeby přidáme 1-2 lžíce vody, aby byla směs mírně lepkavá.
205 g směsi odložíme stranou a zbytek vtlačíme do formy
beránka s potravinářskou folií, abychom ho později pěkně vyklopili a dáme
do lednice chladit.
V mixéru rozmixuje vypeckované datle, švestky a
sladidlo a stěrkou přendáme do mísy. Přidáme čerstvě umletý mák a náplň
promícháme. Nakonec vmícháme rozinky. Naplníme korpus beránka a uzavřeme ho
odloženou směsí na korpus.
Beránka přikryjeme folií a dáme na 4 hodiny ztuhnout do lednice.
Před servírováním beránka vyklopíme z formy, postavíme na talíř, z rozinek a goji vytvoříme oči a čumáček. Okolo krku mu uvážeme mašli.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Hobby magazín: Zahradní pomocníky v zimě potřebovat nebudeme. Jak je správně zazimovat? (audio)
- Zdravíčko: Důležitost péče o zevnějšek. Proč nerezignovat na denní převlékání ani u imobilního seniora? (audio)
- Slavnostní dárky: designový porcelán
- Pohyblivý betlém v katedrále Božského Spasitele v Ostravě - k vidění je od pondělního večera (video)
- Zprávy ČRo Olomouc: Kostel ve Staré Vodě čeká na záchranu, obec žádá o status národní kulturní památky (audio)
- Respirační infekce útočí i na pracovištích. Jak předcházet nákaze a jak mohou zaměstnavatelé zajistit zdravější pracovní prostředí?