Značka Regionální potravina byla odebrána jednomu z medů pro vysoký obsah látky hydroxymethylfurfural

Hydroxymethylfurfural je ukazatel jakosti a čerstvosti medu

O značku Regionální potravina přišel BIO MED KVĚTOVÝ od výrobce Ing. Dušana Michálka z Kyselky na Karlovarsku. Důvodem odebrání značky je vysoký obsah nepovoleného množství látky hydroxymethylfurfural (HMF).

Státní zemědělský intervenční fond obdržel podnět od spotřebitele, na základě kterého Státní zemědělská a potravinářská inspekce provedla kontrolu u výrobce a zjistila pochybení. Povolená hodnota HMF v medu je nejvýše 40 mg/kg, u uvedeného produktu laboratorní rozbor prokázal více než dvojnásobek povoleného množství (88,7 mg/ kg). Výrobek nesmí být uváděn na trh a byla nařízena likvidace této šarže.

Hydroxymethylfurfural je ukazatel jakosti a čerstvosti medu. V čerstvém medu se téměř nevyskytuje. Jeho obsah se zvyšuje při rostoucí době skladování, zahříváním nad 60°C, nevhodném zacházení při zpracování a distribuci nebo při přídavku invertního cukru.

Značka Regionální potravina je prestižní ocenění, které získávají jen kvalitní potravinářské a zemědělské výrobky. Vlastníkem a gestorem značky je Ministerstvo zemědělství, Státní zemědělský intervenční fond ji administruje.

Při jakékoli pochybnosti v souvislosti s oceněnými výrobky se mohou spotřebitelé, ať už se jedná o značky KLASA nebo Regionální potravina, obrátit  na  infolinku: info@eklasa.cz. Každý podnět se předává dozorovým orgánům k prošetření a ihned se řeší. Státní zemědělský intervenční fond chce zajistit, aby v portfoliu oceněných výrobků byly skutečně jen ty, u kterých je na prvním místě kvalita.


Mgr. Lenka Rezková       

Vedoucí Oddělení tiskového a tisková mluvčí



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy