Zajímá vás, jak dlouhá je cesta potravin na váš talíř?
Možnost volby je samozřejmě dobrá, ale je nutné dovážet suroviny nebo výrobky, kterých máme u nás dostatek? S náročnou logistikou souvisí nejen náklady na dopravu a skladování, ale také ekologická stopa , která se odvíjí od počtu najetých kilometrů.
Delší cesta = zhoršení životního prostředí i jiné standardy na kvalitu
Co má největší dopad na znečištění přírody v souvislosti s dovážením různých potravin nebo hotových produktů? Jejich typ, nebo samotná vzdálenost?
„Z ekologického hlediska je u dovozu potravin zásadní dovozová vzdálenost. Klademe důraz na krátký dodavatelský řetězec, tak aby obchody nakupovaly výrobky z co nejbližšího okolí. Navíc v souvislosti s dovozem ze zemí 3. světa mohou potraviny obsahovat např. rezidua v Evropě nepovolených pesticidů, veterinární léčiva, těžké kovy, případně další kontaminanty,“ vysvětluje Ing. Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory ČR. „U potravin dovážených ze zámoří nebo z asijských zemí zase předpokládáme nárůst obalů, což přírodě rozhodně neprospívá.“
Proč jsou dovážené výrobky občas levnější než tuzemské?
Klasická otázka, která člověka napadne. Jak je tedy možné, že si leckdy připlatíme více za naše produkty než za ty z druhého konce světa, nebo obecně ze zahraničí?
„Vyšší cena českých výrobků může mít několik příčin. Jednou z nich může být obchodní přirážka supermarketů. Dalším důvodem bývá i vyšší dotace na danou potravinu v dovozových zemích. Proto si mohou některé zahraniční firmy dovolit nižší cenu. Nebo jsou u nás někdy k dostání přebytky, které nejdou prodat v zemi, kde se vyrábějí, chovají nebo pěstují. Pak je samozřejmě pro výrobce výhodnější dostat je na jiný trh, např. na ten náš, a prodat je za nižší cenu,“ dodává Ing. Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie ČR.
Proč dovážíme to, co máme doma?
Je jasné, že exotické ovoce je třeba dovézt. Nenapadla vás ale někdy otázka, proč se importují také např. jablka? Podle odborníků jsou jablka ovocem s nejvyšší spotřebou v ČR. Díky jejich oblíbenosti jich dovážíme více než 50 %. Máme vybírat naše jablka, nebo ta ze zahraničí? Z nutričního hlediska se doporučuje preferovat ovoce ze stejného klimatického pásma, v našem případě tedy mírného. Optimální volbou je místní produkce. Řada odborníků na výživu totiž zastává názor, že ideálními zdroji vitaminů, minerálních látek a stopových prvků pro náš organismus jsou právě ta z našeho klimatického pásma.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Tipy a triky
- Ani Vídeň, ani Krakov - Vydejte se za pohádkovým adventem na jih Španělska
- Jak vybrat vánoční dárky pro obchodní partnery: Co je daňově uznatelné v roce 2024?
- Jídelníček při nemoci. Pomáhá čaj s medem a citronem? A ovocné šťávy? (Jezte, ať vám to sluší) (audio)
- Lidé letos na podzim vysázeli v lokalitě V Pytli tisíce stromků
- Jaká je budoucnost videokonferencí? Trendy v roce 2025
- I drobné signály mohou mít vážný význam. Střevní mikrobiom s námi neustále komunikuje, stačí mu jen porozumět