Rýžová mouka nepatří jen do asijské kuchyně, použijte ji na dezerty
Rýžovou mouku si řada lidí spojí s asijskými pokrmy. Její využití ale dávno přesahuje tradiční asijskou kuchyni a uplatníte ji velmi snadno i v té české. Do jídelníčku přinese zpestření, zajímavou chuť a navíc je lehce stravitelná. Připravit si z ní můžete například koláčky, palačinky nebo cukroví, hodí se ale také pro zahušťování omáček a do mnoha jiných receptů.
Rýže se řadí k typickým plodinám, které lidé konzumují už tisíce let. Dodnes se těší velké oblibě, a to nejen v asijských zemích. Celosvětově právě rýže tvoří 20 procent veškeré spotřeby potravin. Svůj podíl na tom má i rýžová mouka. Bez ní byste například nikdy nedosáhli autentické chuti typických asijských mochi koláčků a jiných sladkostí.
Spektrum použití rýžové mouky je opravdu široké, rozhodně ale nemusí jít jen o asijské dobroty. „Popularita rýžové mouky roste i díky širokým možnostem použití. Z rýžové mouky můžete péct slané i sladké, dezerty, sušenky, palačinky i vánoční cukroví. Můžete s ní ale také zahušťovat omáčky, dělat palačinky nebo třeba velikonočního beránka,“ vyjmenovává možnosti Daniel Perner, majitel Mlýnu Perner.
Pevné těsto, lehké trávení
Těsto z rýžové mouky se vyznačuje dostatečnou pevností, kterou v tomto případě zajišťuje vysoký obsah škrobu. Velmi dobře se s ním proto pracuje a navíc je velmi lehce stravitelná. Těsto je podobné tomu z pšeničné mouky, jen je trochu méně pružné. Můžete z něj vyválet i tenké pláty, ze kterých připravíte skvělé nudle.
Dalším benefitem, který vám rýžová mouka přinese, je jednoduché zpestření jídelníčku a možnost obohatit ho o nevšední surovinu. Její použití je velmi jednoduché a milovníkům experimentů a objevování nových chutí by sáček této mouky určitě doma chybět neměl.
Ocení ho ale i vyznavači klasické kuchyně – bábovka z rýžové mouky patří mezi opravdové delikatesy. Skvěle se také hodí pro pečení sušenek, koláčů, dortů, nekynutých buchet, palačinek, těstovin, chleba a dalších surovin. Mimo to je výbornou volbou pro přípravu nepečených dezertů.
Pokud ji teprve zkoušíte a jste se zaváděním nových potravin do své kuchyně raději opatrní, můžete začít kombinací s jinými druhy mouk. Ideální je pro začátek mix jedné čtvrtiny mouky rýžové a tři čtvrtiny mouky, kterou udává recept. Rýžovou mouku můžete také bez obav míchat s pohankovou celozrnnou hladkou moukou.
Proces výroby rýžové mouky není ničím specifický. Stejně jako u jiné mouky, i u rýže je třeba pečlivě zkontrolovat každou šarži zrn. Následně je rýžová hladká mouka namletá na hladko. „Proces výroby rýžové mouky je totožný jako u jiných druhů z obilovin nebo pseudoobilovin. Pro mletí rýžové mouky Pernerka vybíráme jen nejkvalitnějších zrna rýže arborio původem z Itálie a používáme moderní technologii, díky níž je výsledná mouka namletá do hladka,“ vysvětluje Daniel Perner.
Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem
Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie
Články Zavařování a vaření
- Jak je to se zodpovědností za škody způsobené sněhem či ledem u pronajatých nemovitostí?
- Rok 2024 na ERÚ - rekordně nízká spotřeba, více elektřiny z fotovoltaik, pokles celkové ceny energie
- U.S. Department of Energy: Globální potřeba elektřiny vzroste do r. 2050 o 75 %. Hlavně kvůli AI a datovým centrům
- Končí poslední manuálně ovládaná rozvodna na Moravě a ve Slezsku (video)
- Nový srovnávač cen energií pomůže spotřebitelům ušetřit
- ČEZ Prodej od 1. ledna zlevňuje elektřinu i plyn pro 1,7 milionu zákazníků, o 15 a 25 %